Provincia chineză Sichuan, zguduită de un seism cu magnitudinea de 6,8 grade. Cel puţin şapte decese

Maşină prinsă de o alunecare de teren, provincia sud-vestică Sichuan, China, 5 septembrie 2022
Maşină prinsă de o alunecare de teren, provincia sud-vestică Sichuan, China, 5 septembrie 2022
Andrei Popescu
05.09.2022

Un cutremur cu magnitudinea de 6,8 grade a lovit luni provincia chineză Sichuan, cel mai puternic seism care a lovit regiunea din 2017 încoace, provocând moartea a cel puţin şapte persoane şi zguduind capitala provincială Chengdu şi provincii mai îndepărtate.

Unele drumuri şi case din apropierea epicentrului au fost avariate de alunecări de teren, iar comunicaţiile au fost întrerupte în cel puţin o zonă, a anunţat televiziunea de stat, relatează Reuters.

Nu au fost raportate pagube la barajele şi hidrocentralele aflate pe o rază de 50 km de epicentru, deşi avariile la reţeaua provincială au afectat alimentarea cu energie electrică a aproximativ 40.000 de utilizatori finali.

Epicentrul a fost în oraşul Luding, a declarat Centrul reţelelor de cutremure din China, în munţi, la aproximativ 226 km sud-vest de Chengdu.

Cutremurele sunt frecvente în provincia sud-vestică Sichuan, în special în munţii din vestul acesteia, o zonă activă din punct de vedere tectonic de-a lungul limitei estice a platoului Qinghai-Tibet.

În Luding, cutremurul a fost atât de puternic încât unii oameni au rămas cu greu în picioare, iar pe unele case au apărut crăpături, a relatat China News Service.

Clipurile video de pe reţelele de socializare au arătat lumini care se legănau în timp ce oamenii se grăbeau să iasă din clădiri pe străzi.

Patru dintre cele şapte persoane ucise se aflau în Luding.

Potrivit televiziunii de stat, 39.000 de persoane locuiesc pe o rază de 20 km de epicentru şi 1,55 milioane pe o rază de 100 km.

Acesta a fost cel mai puternic cutremur din Sichuan din august 2017, când un seism cu magnitudinea 7,0 a lovit prefectura Aba.

Cel mai puternic cutremur înregistrat în Sichuan a avut loc în mai 2008, când un seism cu magnitudinea 8,0, cu epicentrul în Wenchuan, a ucis aproape 70.000 de persoane şi a provocat pagube importante.

Cutremurul de luni a fost resimţit şi în provinciile Yunnan, Shaanxi şi Guizhou, la sute de kilometri distanţă, potrivit presei de stat.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor