Prună, despre demiterea şefului Administraţiei Penitenciarelor: "Predecesorul meu i-a dat calificativul excepţional"(Video)

Prezentă joi la dezbateri pe tema controversatului fenomen al deţinuţilor scriitori, ministrul Justiţiei, care declarase recent că-l va demite pe directorul ANP a explicat cum sistemul creat de predecesorii săi a pus-o în imposibilitatea de a il demite pe directorul ANP.
Raluca Prună
Raluca Prună (Epoch Times)
Loredana Diacu
05.02.2016
Se încarcă player-ul...

Prezentă joi la o dezbatere pe tema controvesatului fenomen al deţinuţilor scriitori, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a explicat că nu-l poate schimba din funcţie pe directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Cătălin Bejan, în condiţiile în care predecesorul său i-a dat acestuia calificativul excelent. Mai mult, chiar dacă l-ar putea demite, legea nu-i permite să aducă în locul acestuia pe cineva din afara sistemului.

"Eu m-am grăbit să ies în public să spun că am să îl îl demit. Există nişte evaluări anuale, se dă un calificativ anual... predecesorul meu, care nu-l evaluase pe Bejan până acum 3 zile, la cererea mea, ca să fim în cadrul legii, rugându-l să-l evalueze parţial pentru perioada 1 ianuarie - 16 noiembrie i-a dat calificativul excepţional. Mie îmi rămâne o lună şi jumătate până la 12 luni. Acum, sigur eu am să-l evaluez după ceea ce am constatat eu şi după conştiinţa mea. Dar este irelevant. Eu pot să-i dau nesatisfăcător, pot să-i dau zero, rezultatul aritmetic va fi că activitatea domnului Bejan este una excepţională pentru anul 2015. Înainte să am această evaluare, l-am întrebat pe dl Bejan dacă vrea să-şi dea demisia, căci demisia este un act unilateral, eu nu pot să impun o demisie. Şi mi-a zis: "nu, nu pot să-mi dau demisia pentru că nu am de ce, sunt foarte mândru de activitatea de la ANP'", a declarat Prună.

Drama cea mare nu este însă că Bejan n-a demisionat ci, potrivit ministrului, irelevanţa unei schimbări a acestuia dacă în fruntea instuţiei nu poate fi adus cineva din afara sistemului.

"Ştiţi că legea s-a schimbat în 2009 şi s-a stabilit că în ţara românească un magistrat nu este bun să fie director la ANP şi ca director la ANP nu poate fi decât cineva care provine din acest sistem. Aşa că eu cred că este irelevant la acest moment faptul că-l schimb, aş putea, pot sau nu să-l schimb pe domnul Bejan. Va veni tot cineva din sistem cu privire la care eu am îndoieli foarte mari.", a adăugat Prună.

Ministrul a mai precizat că l-a rugat pe premier să trimită propriul său corp de control la ANP şi la anumite penitenciare, pentru că prin implicarea profesorilor, corpul de control al minstrului Justitiei îşi excede competenţa.

Prună a mai adăugat că lucrurile nu sunt atât de simple precum par, căci acum lucrările publicate de deţinuţi sunt considerate ştiinţifice şi cine va vrea să meargă în instanţă să susţină că nu sunt ştiinţifice, va trebui să demonstreze contrariul.

"Tare mă tem că vom mai avea o dezbatere care va dura cel puţin un an cu privire la cine este competent în această ţară să spună despre o carte care se numeşte "Zborul unui suflet frânt" că nu este ştiinţifică."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor