PSD şi ALDE (PC-PLR) nu îl susţin pe MRU la şefia SIE

Mihai Răzvan Ungureanu, MRU
Mihai Răzvan Ungureanu, MRU (Epoch Times România)

Preşedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că social-democraţii nu susţin nominalizarea lui Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE, un mesaj similar venind şi de la formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin - ALDE.

Rovana Plumb a prezentat cele trei motive principale pentru care PSD nu este de acord cu propunerea preşedintelui Klaus Iohannis:

1. O nominalizare făcută într-un mod total netransparent, fără să existe o consultare.

2. PSD nu renunţă la principiul ca un partid să nu aibă toată puterea.

3. Această nominalizare a fost din punct de vedere politic trecută prin votul PSD în calitatea sa de prim-ministru Mihai Răzvan Ungureanu, iar PSD a considerat că nu poate să reprezinte interesele ţării.

La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că nici ALDE, formaţiunea rezultată din fuziunea PLR cu PC, nu va vota numirea lui MRU la şefia SIE pentru că acesta este unul dintre oamenii apropiaţi lui Traian Băsescu, iar trecutul său politic nu îl recomandă pentru a ocupa această funcţie.

"Sunt două considerente pentru care nu vom vota. Unul este politic şi este legat de votul pe care cetăţenii l-au dat în 2012, atunci votul a fost unul covârşitor în favoarea înlăturării regimului Băsescu. Decizia noastră este logică: nu putem accepta ca unul din cei mai apropiaţi oameni ai fostului preşedinte să ocupe această funcţie. Ne respectăm angajamentul faţă de alegătorii care ne-au votat în 2012.

Al doilea considerent este evoluţia politică a lui Ungureanu. L-am văzut în campania electorală cât de pătimaş era, cât de partizan putea să se prezinte, ori astfel de persoană se decredibilizează. După părerea mea, în momentul acesta e o decizie care nu ţine cont de decizia cetăţenilor. Întotdeauna persoanele trebuie alese cu grijă mai ales în astfel de funcţii", a declarat Tăriceanu, citat de b1.ro.

Votul în plen va avea loc marţi la ora 17:00. Încă nu este clar dacă Mihai Răzvan Ungureanu va reuşi să obţină un vot favorabil, în ciuda faptului că UNPR a decis să îl susţină.

"Capacitatea de a obţine majoritatea stă în puterea noastră de a-i convinge pe parlamentarii neafiliaţi, din grupul minorităţilor şi din grupul democrat-popular cu care purtăm discuţii şi negocieri. Va depinde şi de mobilizare, mobilizarea pe de-o parte a PNL, UDMR, UNPR versus PSD, PC, PLR", a declarat prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne