Putin dă undă verde livrării sistemelor de rachete S-300 către Iran



Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Captură Foto)

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind ridicarea unui embargou asupra vânzării sistemelor de rachete anti-aeriene S-300 către Iran, a anunţat luni Kremlinul într-o declaraţie.

“Decretul ridică embargoul asupra ... transferării sistemelor de apărare anti-aeriană S-300 către Republica Islamică a Iranului, cu ajutorul navelor şi avioanelor ruseşti”, conform serviciului de presă, citat de agenţia rusă de ştiri Sputnik.

Sistemele de rachete S-300 sunt similare rachetelor americane Patriot, capabile să urmărească şi să doboare mai multe ţinte simultan, la altitudini de până la 27 de kilometri şi având o rază de acţiune de circa 200 de kilometri, susţine Agerpres.

Contractul pentru furnizarea sistemelor S-300 către Iran a fost semnat la sfârşitul anului 2007 şi are o valoare de 800 milioane USD. În baza acestui contract, Moscova urma sa livreze Teheranului cinci batalioane de S-300PMU-1.

Totuşi, în 22 septembrie 2010, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a semnat un decret prin care anula acest contract în conformitate cu Rezoluţia 1929 a Consiliului de Securitate a ONU, care interzice furnizarea de arme convenţionale – incluzând rachete şi sisteme de rachete, tancuri, elicoptere de atac, avioane şi nave de luptă – către Iran.

Ministerul iranian al Apărării şi Organizaţia Industriei Aerospaţiale au răspuns prin lansarea unui proces în valoare de 4 miliarde USD împotriva Rosoboronexport la un tribunal internaţional de arbitraj din Geneva, în aprilie 2011.

Dar, la începutul acestui an, cu ocazia unei vizite în capitala iraniană a ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, Rusia şi Iranul au semnat un protocol de acord privind consolidarea cooperării militare bilaterale dintre cele două ţări. În plus, Moscova a propus Teheranului să-i furnizeze sistemul Antey-2500 – o nouă versiune îmbunătăţită a sistemului de rachete S-300.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat, referitor la decizia lui Putin de a ridica embargoul: “Suntem convinşi că, în această etapă, nu mai are niciun sens necesitatea unui embargou de acest fel, îndeosebi a unui embargou rus separat, voluntar.”

La rândul său, Pentagonul a criticat decizia Rusiei de a livra sistemele S-300 dar a insistat că, în contextul relaţiilor cu Iranul, aceste vânzări nu vor ajuta cu nimic.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe