Putin e gata să stoarcă de bani elita scandalos de bogată a Rusiei pentru a finanţa un viitor război cu NATO [Analişti]

Vladimir Putin, ţinându-şi discursul în faţa parlamentului rus, 21 februarie 2023
Vladimir Putin, ţinându-şi discursul în faţa parlamentului rus, 21 februarie 2023 (Youtube - captură ecran)
D.B.
22.03.2024

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank american, a atras atenţia asupra a două discursuri recente în care Putin a exprimat critici rare la adresa loialilor bogaţi care au fost coloana vertebrală a puterii sale, potrivit Business Insider.

În cadrul unei întâlniri de marţi cu liderii din Duma, parlamentul inferior al Rusiei, Putin a stabilit priorităţile pentru noul său mandat.

El i-a îndemnat pe oficiali să "acţioneze în interesul statului şi nu al corporaţiilor sau al partidelor".

Remarcile ar putea fi văzute ca o lovitură uşor voalată la adresa corupţiei generalizate care caracterizează Rusia modernă (şi de care, susţin criticii lui Putin, a beneficiat şi el în mod generos).

În remarci similare făcute cu aproximativ o lună înainte în cadrul Consiliului Federaţiei Rusiei, Putin a spus că "indivizii care şi-au 'umplut buzunarele' în anii 1990" - care fac parte din grupul său de oligarhi - nu sunt adevărata elită.

Elita reală, a spus el, "sunt muncitorii şi militarii care şi-au dovedit loialitatea faţă de Rusia".

ISW a declarat că aceste remarci indică faptul că Putin a trimis un foc de avertisment către "siloviki" - foştii oficiali bogaţi din domeniul securităţii care formează o parte importantă a bazei sale de putere.

Aceste remarci afectează înţelegerea implicită de lungă durată pe care, potrivit analiştilor, Putin a încheiat-o cu bogaţii ţării, acceptând să le lase bogăţiile neatinse în schimbul sprijinului politic.

ISW a declarat că Putin a schimbat direcţia, "semnalând că stabilitatea financiară pe termen lung a Rusiei va necesita impunerea cel puţin a unor dolenaţe pentru silovikii bogaţi din domeniul industriei".

Putin pare dispus să îşi rişte acordul cu susţinătorii săi bogaţi pentru a stimula pregătirile "pentru un potenţial viitor conflict la scară largă cu NATO", a sfirmat sursa citată.

Raportul vine după o serie de avertismente ale liderilor occidentali, potrivit cărora Putin s-ar putea pregăti pentru un război cu Occidentul.

Ministrul danez al Apărării a sugerat că acesta ar putea avea loc în doar cinci ani.

Alianţa NATO a oferit Ucrainei un sprijin crucial în lupta împotriva invaziei ruseşti, iar Putin a ameninţat în mod repetat alianţa cu perspectiva unui război nuclear.

Analiştii afirmă că preşedintele rus nutreşte de mult timp ambiţia de a prelua din nou controlul asupra teritoriilor din nordul şi estul Europei care au făcut parte din Uniunea Sovietică şi că victoria în Ucraina l-ar putea încuraja.

Dar îndeplinirea acestei ambiţii nu ar fi ieftină.

Cine sunt siloviki?

Când Putin a venit la putere în 1999, a trecut la pedepsirea unora care s-au îmbogăţit în timpul liberalizării Rusiei în anii '90. Mai exact, el s-a luat de cei care l-au contestat, cum ar fi magnatul petrolului Mihail Hodorkovski.

O nouă facţiune şi-a extins puterea sub Putin: siloviki.

Unora dintre ei li s-a înmânat controlul asupra companiilor energetice şi corporaţiilor de stat într-un aparent schimb pentru loialitatea lor, devenind extrem de bogaţi.

Statele Unite au încercat să submineze puterea lui Putin vizând activele loialilor bogaţi ai Rusiei printr-o serie de sancţiuni în urma declanşării războiului din Ucraina.

Dar economia rusă a reuşit să reziste la cele mai grave efecte ale consecinţelor războiului din Ucraina, iar loialitatea susţinătorilor bogaţi ai lui Putin a rămas în mare parte fermă.

Unii membri ai elitei de afaceri ruse au criticat războiul din Ucraina, temându-se de efectele asupra economiei şi societăţii ruseşti. Dar, potrivit The Guardian, mulţi s-au resemnat între timp cu războiul şi cu menţinerea la putere a lui Putin.

Şi nu doar dorinţa lui Putin de a-şi zdruncina relaţia cu loialiştii săi bogaţi indică disponibilitatea sa de a extinde rapid armata Rusiei.

Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a anunţat miercuri planurile de extindere masivă a forţelor armate ale Rusiei prin crearea a două noi armate.

Analiştii spun că Rusia îşi extinde, de asemenea, prezenţa militară în nord-vestul Rusiei, în apropierea graniţelor cu aliaţii baltici ai NATO.

"Mai mulţi indicatori financiari, economici şi militari ruşi sugerează că Rusia se pregăteşte pentru un conflict convenţional pe scară largă cu NATO, nu în mod iminent, dar probabil într-un termen mai scurt decât ceea ce au presupus iniţial unii analişti occidentali", a declarat ISW.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor