Putin, Erdogan şi Raisi, în campanie diplomatică în Asia Centrală

Preşedintele rus Vladimir Putin (st) a vizitat joi Kazahstanul
Preşedintele rus Vladimir Putin (st) a vizitat joi Kazahstanul (Youtube - screenshot)
D.B.
10.11.2023

Preşedintele rus Vladimir Putin a vizitat, joi, Kazahstanul pentru a consolida legăturile Moscovei cu vechiul său aliat, în timp ce liderul turc Recep Tayyip Erdogan a criticat Occidentul în legătură cu războiul dintre Israel şi Hamas în timpul unei vizite separate în Uzbekistan, potrivit France24.

Aceste vizite sunt cele mai recente dintr-un val de activităţi diplomatice în Asia Centrală, în condiţiile în care Europa, Rusia, Turcia, Iran şi China îşi dispută influenţa în regiune.

Fostele republici sovietice din Asia Centrală caută să îşi diversifice parteneriatele internaţionale, iar puterea Moscovei asupra unei regiuni pe care o consideră sfera sa de influenţă a scăzut de când a invadat Ucraina în februarie, anul trecut.

Kazahstanul nu a sprijinit invazia Ucrainei şi a promis să aplice sancţiuni Moscovei.

Occidentul şi-a exprimat îngrijorarea că ţările ex-sovietice sunt folosite ca o uşă din spate de către Rusia pentru a importa bunuri interzise.

Dar vorbind la un summit economic în capitala kazahă Astana, liderii Rusiei şi Kazahstanului au subliniat legăturile lor istorice.

Putin a declarat că cele două ţări sunt "nu numai aliaţi, ci şi cei mai apropiaţi aliaţi", în timp ce preşedintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a lăudat o "alianţă cu un trecut bogat şi un viitor luminos".

Putin s-a oferit să stimuleze cooperarea într-o serie de sectoare - de la cel militar şi spaţial la agricultură şi energie nucleară.

Moscova şi-a sporit investiţiile în sectorul energetic din Asia Centrală, după ce a fost exclusă de pe cea mai mare parte a pieţei europene ca urmare a sancţiunilor occidentale.

De asemenea, se discută despre construirea de centrale nucleare şi proiecte hidroelectrice în mai multe ţări.

Dar Rusia se confruntă cu o concurenţă intensă din partea Chinei, care a devenit un investitor major în Asia Centrală prin intermediul Iniţiativei "Centura şi Drumul", un proiect gigantic de infrastructură.

Europa este, de asemenea, cu ochii pe oportunităţile economice din regiune.

Săptămâna trecută, preşedintele francez Emmanuel Macron a efectuat o vizită de profil înalt atât în Kazahstan, cât şi în Uzbekistan, alături de o delegaţie de 60 de lideri de afaceri francezi.

Erdogan critică "ipocrizia" occidentală

La peste 1.000 de kilometri spre sud, liderii Iranului, Turciei, Pakistanului, Azerbaidjanului şi ai altor state din Asia Centrală se întâlneau în Uzbekistan la un summit al Organizaţiei de Cooperare Economică.

Deşi nu se afla pe agenda oficială, războiul dintre Israel şi Hamas a fost în centrul atenţiei.

La summit, Erdogan şi-a înăsprit tonul atât împotriva Israelului, cât şi a Occidentului, în timp ce preşedintele iranian Ebrahim Raisi - care susţine Hamas - a repetat opoziţia vehementă a Teheranului faţă de Israel.

La 7 octombrie, Hamas a lansat un atac fără precedent asupra Israelului, care a ucis peste 1.400 de persoane, majoritatea civili, potrivit autorităţilor israeliene.

Cu scopul de a distruge Hamas, Israelul a răspuns cu un bombardament neîncetat şi o invazie terestră a Fâşiei Gaza, în care au pierit peste 10.500 de persoane, dintre care mulţi erau copii, potrivit Ministerului Sănătăţii din teritoriul condus de Hamas.

Într-un discurs la Taşkent, Erdogan a facut apel la ţările musulmane ca să "ne ridicăm vocile împreună pentru a apăra cauza noastră palestiniană".

De asemenea, el a vizat Occidentul pentru "ipocrizia" sa.

"Administraţia israeliană, care are sprijinul deplin al ţărilor occidentale [...] bombardează şcoli, spitale, biserici, universităţi şi aşezări civile.

Ţările occidentale, care vorbesc constant despre drepturile omului, libertăţi şi democraţie, privesc de la distanţă toate aceste masacre israeliene", a declarat liderul turc.

Totodată, Raisi a repetat atacurile Teheranului la adresa Occidentului şi a Israelului în discursul său la summit. El a declarat că Israelul a comis "crime teribile" în Gaza şi a acuzat Statele Unite că sunt "partener la aceste crime", potrivit biroului său.

Erdogan şi Raisi au discutat, de asemenea, despre conflict într-o întâlnire bilaterală separată, a precizat biroul preşedintelui turc, într-o declaraţie.

Ankara face presiuni pentru a fi în viitor un stat garant în orice acord de încetare a focului sau de pace.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor