Putin le spune din nou ruşilor să facă mai mulţi copii: Este în joc supravieţuirea etnică

Instalaţie de vot cu înfăţişarea lui Putin, spartă cu un ciocan
Instalaţie de vot cu înfăţişarea lui Putin, spartă cu un ciocan (focus.ua)

Preşedintele rus Vladimir Putin simte iminenţa unei crize demografice, potrivit Business Insider, ceea ce l-a determinat recent să le ceară ruşilor să facă mai mulţi copii pentru a-şi păstra etnia.

"Dacă vrem să supravieţuim ca grup etnic - ei bine, sau ca grupuri etnice care locuiesc în Rusia - trebuie să existe cel puţin doi copii", a declarat Putin joi la o fabrică de tancuri, citat de Reuters.

Nu este suficient ca fiecare familie să aibă un singur copil - pentru că populaţia Rusiei s-ar contracta, a spus Putin, emiţând în acelaşi timp declaraţii contradictorii cu privire la câţi copii trebuie să aibă familiile.

"Pentru a te extinde şi a te dezvolta, ai nevoie de cel puţin trei copii", a spus Putin.

Context

Rusia se află într-o criză demografică chiar înainte de a invada Ucraina în februarie 2022. Populaţia ţării era de 146,4 milioane de locuitori la începutul anului 2023 - în scădere de la aproape 149 de milioane în 1993, potrivit statisticilor oficiale. Totuşi, aceasta este în creştere faţă de un minim de aproximativ 143 de milioane la începutul anilor 2010.

Războiul îşi pune amprenta asupra populaţiei. Între 150.000 şi 190.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi în războiul împotriva Ucrainei, a scris Ministerul britanic al Apărării într-un raport de informaţii actualizat în octombrie.

De asemenea, se estimează că un milion de persoane au fugit din Rusia în timpul războiului, adâncind exodul de creiere şi criza de forţă de muncă din ţară.

Nu este prima dată când Putin îi îndeamnă pe ruşi să aibă mai mulţi copii.

În noiembrie, el a lăudat virtuţile familiilor numeroase, îndemnând femeile să aibă până la opt copii - dacă nu chiar mai mulţi.

"Haideţi să păstrăm şi să reînviem aceste tradiţii excelente. Familiile numeroase trebuie să devină norma, un mod de viaţă pentru toţi locuitorii Rusiei. Familia nu este doar fundamentul statului şi al societăţii, ci este un fenomen spiritual, o sursă de moralitate", a declarat Putin la Consiliul Mondial al Poporului Rus de la Moscova.

Apelul lui Putin pentru mai mulţi copii se aseamănă cu cel al altor lideri din întreaga lume. În special, liderul chinez Xi Jinping a declarat în octombrie că femeile trebuie să ajute la stabilirea unei "noi tendinţe a familiei", în condiţiile în care ţara se confruntă cu o bombă cu ceas demografică. În mai 2021, China - care a avut timp de decenii o politică a unui singur copil - a lansat o nouă politică cu trei copii, marcând o schimbare de referinţă în ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe