Putin, primit cu surle şi trâmbiţe în Emiratele Arabe Unite: Relaţiile Rusiei cu EAU sunt la un "nivel fără precedent"

Vladimir Putin a avut o întâlnire cu şeicul Mohamed bin Zayed al-Nahyan, preşedintele Emiratelor Arabe Unite, 7 decembrie 2023
Vladimir Putin a avut o întâlnire cu şeicul Mohamed bin Zayed al-Nahyan, preşedintele Emiratelor Arabe Unite, 7 decembrie 2023 (Youtube - screenshot)
D.B.
08.12.2023

Vladimir Putin a declarat că relaţiile cu Emiratele Arabe Unite au atins un nivel fără precedent, fiind întâmpinat în această ţară cu surle şi trâmbiţe, în ciuda mandatului internaţional de arestare emis de The Telegraph.

Liderul rus a avut o întâlnire cu şeicul Mohamed bin Zayed al-Nahyan, preşedintele Emiratelor Arabe Unite, iar Kremlinul şi-a salutat "principalul partener economic din lumea arabă".

Covorul roşu a fost întins pentru Putin, care în mare parte a fost izolat pe scena mondială de la războiul din Ucraina, iar avionul său, flancat de patru avioane de luptă ruseşti Sukhoi-35S, a fost escortat în spaţiul aerian al EAU de către forţele aeriene ale ţării.

Călătoria este văzută ca o încercare a lui Putin de a dezvolta alianţe cu state mai conservatoare, ca o contrapondere la eforturile Occidentului de a izola Rusia.

La aterizare, Marea Britanie a anunţat că va sancţiona firmele din EAU care contribuie la alimentarea maşinii de război ruseşti.

Putin este urmărit pentru răpirea de copii în Ucraina de către Curtea Penală Internaţională, dar Emiratele Arabe Unite, aparent neutre în privinţa războiului, nu au acord cu CPI.

La ora locală 14:00, Putin a fost dus la palat cu un convoi prezidenţial format din maşini de poliţie şi vehicule blindate, în timp ce un elicopter militar survola ţara.

"Dragă prietene"

"Astăzi, datorită poziţiei dumneavoastră, relaţiile noastre au atins niveluri fără precedent", i-a spus Putin şeicului Mohamed, care a afirmat că preşedintele rus este "prietenul său drag".

În afara palatului Qasr al-Watan, securitatea a fost strictă, cu ofiţeri de poliţie staţionaţi în jurul complexului.

De o parte şi de alta a aleii care duce la palat se afla o gardă de onoare călare. Jumătate dintre soldaţii în ţinută naţională stăteau pe cai arabi, iar cealaltă jumătate pe cămile - toţi purtau fie steagul rusesc, fie pe cel al Emiratelor Arabe Unite.

În timp ce Putin intra în palatul cu cupolă împodobită cu un candelabru realizat din 350.000 de bucăţi de cristal, şapte avioane de vânătoare au trecut în formaţie. Acestea au trasat culorile steagului rusesc - alb, albastru şi roşu - în timp ce o salvă de focuri de armă a anunţat sosirea lui Putin şi s-au auzit imnurile naţionale.

În vârstă de 71 de ani, liderul de la Kremlin care a curtat aliaţi din Orientul Mijlociu, Africa, America Latină şi Asia pe fondul încercărilor occidentale de a izola Moscova, a fost vizibil încântat.

"Vă mulţumesc foarte mult, este atât de frumos", a spus el.

Întrebat despre starea sa de spirit, el a răspuns: "Minunat! A fost bine, a fost şi mai bine!".

Spectacolul din Emiratele Arabe Unite, care se bazează pe Statele Unite ca principal partener de securitate, evidenţiază legăturile sale comerciale extinse cu Rusia, care au evoluat serios de la pierderile suferite de Rusia din cauza sancţiunilor occidentale ce au vizat Moscova.

Subiectul comerţului a fost pe ordinea de zi în discuţiile cu şeicul Mohamed, deoarece Putin a remarcat că Rusia şi EAU au cooperat în cadrul OPEC+, ai cărei membri pompează peste 40% din petrolul mondial.

El a adăugat că vor discuta despre conflictul dintre Israel şi Hamas, situaţia din Siria, Yemen şi războiul din Ucraina.

Aflat la doar a treia sa vizită în afara fostei Uniuni Sovietice de la începutul războiului, preşedintele rus s-a întâlnit ulterior cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman în Arabia Saudită.

Ultima sa vizită în regiune a avut loc în iulie 2022, când s-a întâlnit cu liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei în Iran. Putin îl va primi joi la Moscova pe Ebrahim Raisi, preşedintele Iranului.

Călătoria lui Putin în Emiratele Arabe Unite vine după ce ţara a primit mulţi ruşi bogaţi care au fugit de sancţiunile din Londra şi din Occident. Vizita sa în Orientul Mijlociu are loc, de asemenea, în condiţiile în care forţele sale se află în prima linie în Ucraina, iar sprijinul militar occidental acordat Kievului pare să se diminueze.

Sancţiuni anunţate de Marea Britanie pentru firmele din EAU

La scurt timp după ce Putin a aterizat, Marea Britanie a anunţat că sancţionează patru firme din Emiratele Arabe Unite, acuzate că au ajutat exporturile de petrol rusesc să ocolească măsurile punitive occidentale privind invazia din Ucraina.

Anunţul a fost făcut pentru a coincide cu o convorbire între liderii G7 şi cu deplasarea ministrului de Externe David Cameron la Washington, pentru a îndemna la continuarea sprijinului britanic şi american pentru Ucraina.

Rusia a folosit o "flotă obscură" de petroliere şi companii care operează în afara pieţelor occidentale pentru a evita plafonul de 60 USD pentru barilul de petrol rusesc impus de ţările G7.

Biroul pentru Afaceri Externe, Commonwealth şi Dezvoltare a declarat că Star Voyages Shipping, Oil Tankers (SCF) Management, K&O Shipmanagement şi Radiating World Shipping Services, au folosit "structuri corporative opace şi practici de transport maritim înşelătoare".

Firmele cu sediul în Emiratele Arabe Unite pot cumpăra şi vinde în mod legal petrol rusesc la orice preţ, atât timp cât folosesc furnizori de servicii de transport maritim şi financiar neeuropeni.

Saif Islam, de la firma de consultanţă în domeniul riscurilor geopolitice S-RM, a declarat că un "obiectiv-cheie" al vizitei lui Putin a fost "continuarea influenţării relaţiilor cu EAU şi Arabia Saudită pentru a face faţă sancţiunilor occidentale din cauza invadării Ucrainei".

"Vizita lui Putin în Orientul Mijlociu este o victorie 'evidentă' pentru el, precum şi o vizită 'sigură'", a declarat James Nixey, director al Programului Rusia şi Eurasia de la Chatham House.

Cinzia Blanco, senior fellow la Consiliul European pentru Relaţii Externe, a opinat că vizita a arătat că Putin îşi pierde influenţa în Orientul Mijlociu.

"La aproape doi ani de la invazie, se pare că Putin zboară în regiune pentru a menţine interesul Emiratelor Arabe Unite, mai degrabă decât invers", a spus ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor