Putin vrea să creeze un district din teritoriile ucrainene ocupate şi să-l dea pe mâna unui politician care cerea comiterea unui genocid în Ucraina

Rusia va crea "Districtul Federal Crimeea" condus de Dmitri Rogozin în teritoriile ocupate ale Ucrainei, spun sursele jurnaliştilor
Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Federaţia Rusă ar putea superviza crearea "Districtului Federal al Crimeei" în teritoriile ucrainene ocupate în prezent de forţele ruse, şi pe care Rusia intenţionează să le anexeze printr-o serie de referendumuri fictive, scrie Pravda.com.ua.

Districtul federal ar urma să includă peninsula Crimeea, precum şi teritoriile ocupate ale regiunilor Luhansk, Doneţk, Zaporojie şi Herson.

Se pare că la conducerea noului district ar urma să fie numit Dmitri Rogozin, fostul director general al Roscosmos, potrivit unei surse din industria militară şi de apărare şi a două surse apropiate administraţiei preşedintelui rus.

O sursă apropiată de Administraţia Prezidenţială a Rusiei a declarat pentru Vedomosti că o decizie privind numirea lui Rogozin va fi luată în viitorul apropiat. Este foarte probabil, potrivit sursei respective, ca acest controverst politician sa fie cel ales de Kremlin.

Sursa a explicat, de asemenea, că este necesară crearea noului district federal din cauza "situaţiei dificile" din jurul "referendumurilor privind aderarea [la Rusia]" şi a spus că este nevoie de un personaj cu "greutate politică" pentru a guverna teritoriile ocupate.

"Există mult de muncă acolo, aşa că acest lucru este foarte posibil", a explicat o altă sursă apropiată de administraţia Putin posibila numire a lui Rogozin ca reprezentant autorizat al preşedintelui rus în noul district federal.

Această sursă a precizat că, având în vedere că Rogozin nu deţine încă o funcţie de importanţă federală, este probabil ca el să fie numit în fruntea noului district federal.

Rogozin a părăsit postul de director general al Roscosmos la 15 iulie. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, a declarat că acesta "va avea în curând un nou loc de muncă".

Nici Peskov, nici Rogozin nu au răspuns la întrebările jurnaliştilor cu privire la posibila numire a acestuia din urmă.

O sursă din cadrul Roscosmos a declarat pentru Vedomosti că membrii echipei lui Rogozin care lucrează încă la compania aerospaţială nu par să se pregătească încă pentru noi numiri. Această sursă a declarat că Rogozin ar saluta numirea.

Sursa din Consiliul Federaţiei a declarat că nu ştie dacă reprezentantul autorizat al preşedintelui rus în noul district va avea responsabilităţi guvernamentale suplimentare.

Vedomosti a relatat că vicepremierul rus Marat Khusnullin este responsabil de problemele legate de teritoriile ocupate ale Ucrainei în cadrul Cabinetului de Miniştri al Federaţiei Ruse.

Reamintim că Rogozin s-a remarcat prin declaratii extrem de belicoase la adresa Ucrainei. Nu demult, acesta a îndemnat la comiterea unui genocid în Ucraina, „de dragul nepoţilor noştri”.

„În general, ceea ce a apărut în locul Ucrainei reprezintă o ameninţare existenţială pentru poporul rus, istoria rusă, limba rusă şi civilizaţia rusă”, afirma Rogozin.

„Dacă nu îi terminăm (pe ucraineni) acum, din păcate, bunicii noştri nu au terminat-o cu ei, va trebui să murim, dar la un cost şi mai mare pentru nepoţii noştri. Aşadar, haideţi să terminăm cu asta. Odată pentru totdeauna. Pentru nepoţii noştri”, a mai declarat el.

Jurnalistul Francis Scarr de la BBC, care supraveghează şi traduce relatările din mass-media rusă, a sesizat mesajul de pe contul de Twitter al lui Rogozin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe