Raluca Prună: În unele penitenciare sunt ploşniţe, şobolani, starea de igienă e absolut îngrozitoare

"Cei care sunt acum şefi de penitenciare pot lua imediat măsuri manageriale încât aerul să fie mai respirabil şi să nu aibă o invazie de ploşniţe" - Raluca Prună, ministrul Justiţiei
Raluca Prună
Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Şefii de penitenciare care admit o stare de igienă "deplorabilă" nu au niciun fel de scuză managerială, a declarat, la Realitatea TV, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, care anunţă evaluări "stricte" anul acesta.

"Am fost în mai multe penitenciare. Sunt unele în care se poate respira, sunt altele în care nu se poate respira, în care sunt ploşniţe, şobolani, în care starea de igienă este absolut îngrozitoare. Cred că înainte de a aştepta bugete necesare foarte mari pentru a consolida sau renova o infrastructură foarte veche, trebuie să ne facem şi curat în propria casă şi aceşti şefi de penitenciare care admit ca starea de igienă să fie una deplorabilă şi până la urmă o ameninţare la sănătatea publică, cred că nu au niciun fel de scuză managerială. Anul acesta eu îi voi evalua, eu voi contrasemna. Anul ăsta am să fiu destul de strictă", a avertizat Raluca Prună, citată de Agerpres.

În context, ministrul Justiţiei a atras atenţia că CEDO a pronunţat anul trecut 75 de hotărâri în urma cărora statul român a trebuit să plătească despăgubiri persoanelor care s-au plâns de condiţiile în care se execută pedepsele în România.

"Nu am ceva cu ANP-ul, are CEDO ceva cu ANP-ul şi cu modul în care se execută pedepsele în România. Anul trecut au fost 75 de hotărâri CEDO, am plătit nenumărate despăgubiri pe bună dreptate. România riscă acum să se pronunţe împotriva ei o decizie pilot de către CEDO care ar asigura o reparaţie bănească compensatorie persoanei condamnate, dar care nu ar rezolva o problemă de sistem. Cei care sunt acum şefi de penitenciare pot lua imediat măsuri manageriale încât aerul să fie mai respirabil şi să nu aibă o invazie de ploşniţe. Pentru asta nu trebuie un buget suplimentar", a adăugat Raluca Prună.

Ministrul a anunţat că vineri va avea o întâlnire cu toţi şefii de penitenciare din ţară, iar la finalul acesteia va anunţa ce măsuri vor fi luate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne