Rareş Bogdan, despre cazul “Gheorghe Ursu”: Urmează ca în Dosarul Mineriadei, protestatarii să fie trimişi în judecată?

Rareş Bogdan
Rareş Bogdan (Facebook/Rares.I.Bogdan)
Andrei Popescu
31.07.2023

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat, luni dimineaţa, că Procurorul general al României este obligat să atace printr-o cale extraordinară achitarea torţionarilor disidentului Gheorghe Ursu, susţinând că atât acesta, cât şi românii care au făcut puşcărie politică, care au murit “în picioare în închisorile comuniste” şi cei care nu şi-au vândut “conştiinţa” merită un astfel de lucru.

“Cum ieşim din acest cataclism sufletesc provocat de o injustiţie mai necruţătoare ca taxele şi fiscalitatea excesivă ce ameninţă companiile private şi deopotrivă, toţi proprietarii”, a scris Bogdan pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, liderul PNL a făcut referire la faptul că, în motivarea deciziei lor, cei trei judecători care i-au achitat pe foştii ofiţeri de Securitate Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, acuzaţi de uciderea disidentului Gheorghe Ursu, au preluat practic narativele Securităţii şi au mers până la a afirma că Ursu - ucis în bătăi după ce a dezvăluit la Europa Liberă că Ceauşescu a dispus sistarea consolidării blocurilor afectate de cutremurul din 77 - n-a fost disident anticomunist.

Mai mult, în condiţiile în care este de notorietate faptul că opozanţii regimului erau zdrobiţi în bătăi de Securitate, închişi, trimişi în închisori etc., judecători au susţinut că la nivelul anului 1985 nu se mai poate considera că există o intenţie clară de exterminare sistematică a oricărui opozant din partea autorităţilor statului. Practic, prin decizia lor, judecătorii absolvă întreaga Securitate de crimele comise împotriva opozanţilor regimului şi ai lui Ceauşescu.

“În aceeaşi logică, urmează ca în Dosarul Mineriadei, instigatorii să fie felicitaţi, iar cei care au protestat în Piaţa Universităţii să fie căutaţi şi trimişi în judecată? În Dosarul Revoluţiei vom asista la răsturnarea cauzalităţii şi li se va face dosar penal celor care l-au huiduit în 21 decembrie 1989 pe Nicolae Ceauşescu, iar cei 1000 de români morţi după fuga dictatorului vor fi consideraţi invenţii? În Dosarul 10 august vor fi încătuşaţi oamenii care au fost gazaţi şi bătuţi doar deoarece cutezau să protesteze?”, a precizat Rareş Bogdan.

În continuare, redăm postarea integrală a liderului PNL

"Gheorghe Ursu. România defectă, unde victimele devin călăi

De câteva zile mă gândesc doar la faptul că dizidentul Gheorghe Ursu a fost omorât în bătaie a doua oară. În sentinţa care i-a achitat pe ofiţerii de securitate acuzaţi că l-au torturat şi ucis, în noiembrie 1985, mai lipsea ca judecătorii să-l numească turnător, cu subiect şi predicat, iar dezamăgirea cruntă care ne-a cutremurat la aflarea veştii s-ar fi transformat într-o depresie.

Cum ieşim din acest cataclism sufletesc provocat de o injustiţie mai necruţătoare ca taxele şi fiscalitatea excesivă ce ameninţă companiile private şi deopotrivă, toţi proprietarii!?

O frază din multele care-ţi dau senzaţia că judecătorii au greşit filmul stăruie în minte cu pericolul de a-i da stingerea: “Este totuşi dificil de considerat că victima a fost un adevărat disident politic”. …Păi asta s-a străduit să convingă şi securitatea. Ne-am întors în timp, am căzut într-o linie temporară distopică, într-un univers paralel unde betonul se toarnă din jos în sus?

În aceeaşi logică, urmează ca în Dosarul Mineriadei, instigatorii să fie felicitaţi, iar cei care au protestat în Piaţa Universităţii să fie căutaţi şi trimişi în judecată? În Dosarul Revoluţiei vom asista la răsturnarea cauzalităţii şi li se va face dosar penal celor care l-au huiduit în 21 decembrie 1989 pe Nicolae Ceauşescu, iar cei 1000 de români morţi după fuga dictatorului vor fi consideraţi invenţii? În Dosarul 10 august vor fi încătuşaţi oamenii care au fost gazaţi şi bătuţi doar deoarece cutezau să protesteze?

Citiţi din motivare şi vă cruciţi: Ursu “nu a fost un opozant al regimului comunist şi nu s-a aflat în relaţii de adversitate cu organele de securitate ale statului, atâta timp cât opiniile sale şi dezacordul faţă de politică şi conducerea de stat nu au fost făcute publice, nu au ajuns la cunoştinţa publicului larg pe vreo altă cale şi nu au produs vreo consecinţă în realitatea exterioară (nu au fost de natură de a propaga idei şi concepţii ostile ori de a instiga la acţiuni împotriva orânduirii socialiste”.

Adică scrisorile trimise de Gheorghe Ursu la “Radio Europa Liberă”, în care Ceauşescu era acuzat de crimă, pamfletele sale, opiniile legate de Congresul al XIII-lea al PCR n-au existat? Interogatoriile de la Securitate, care i-a cerut numele contactelor, n-au existat nici ele? N-a existat nici interesul securităţii pentru prietenia sa cu Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca, acuzaţi de “concepţii duşmănoase”? Cum a fost ignorat dosarul său de urmărire, care contrazice flagrant motivarea Înaltei Curţi?

Procurorul general al României este obligat să atace printr-o cale extraordinară achitarea torţionarilor disidentului Gheorghe Ursu. Orice altă atitudine va fi o legitimare a unei nedreptăţi istorice care a transformat, în acte, un bărbat care s-a opus regimului comunist, criminal, devastator pentru genetica unui popor, într-un tip dubios.

O merită Gheorghe Ursu, dar şi cei care au rezistat în munţi, au făcut puşcărie politică, au murit în picioare în închisorile comuniste.

O merită inimile unei mâini de foşti deţinuţi politici, tot mai puţini, care n-au pensii speciale, ci nişte indemnizaţii de mizerie.

O merită toţi cei care nu şi-au vândut conştiinţa şi care continuă să reziste, în sufletul lor, unei lumi tot mai dezaxate, rugându-se mereu pentru ţara lor."

Reamintim, în acest context, că Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a criticat în termeni duri achitarea celor doi foşti securişti responsabili de moartea disidentului Gheorghe Ursu, susţinând că este o decizie ce contravine tuturor valorilor pe care se întemeiază statul de drept, precum şi ideii de justiţie în România.

“Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc îşi exprimă tristeţea, stupoarea şi revolta în legătură cu decizia achitării, de către judecătorii Curţii Supreme, a foştilor lucrători ai aparatului de represiune al statului comunist, Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, responsabili de moartea disidentului Gheorghe Ursu, în septembrie 1985.

Respingerea, ca nefondate, a apelurilor declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, de către Ursu Andrei Horia, Ursu Ştefan Olga şi Ursu Sorana este un act cu grave implicaţii în ceea ce priveşte eforturile instituţiile statului român de restabilire a adevărului şi a dreptăţii în legătură cu crimele regimului comunist din România, o piedică în calea condamnării sistemice a comunismului”, a precizat instituţia.

Potrivit IICCMER, disculparea torţionarilor Securităţii este o palmă dată memoriei tuturor victimelor regimului criminal comunist, o jignire adusă suferinţei familiilor acestora şi cel mai important, o lovitură dată fundamentelor morale ale societăţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor