Răspunsul ireal dat de Iohannis reporterilor care l-au întrebat de ce a zburat cu un avion de lux în Coreea de Sud

Avion privat de tip Gulfstream G550
Avion privat de tip Gulfstream G550 (Facebook/BoardingPass.ro)
Andrei Popescu
23.04.2024

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, marţi, în timpul unei conferinţe de presă în Coreea de Sud, de ce a ales să călătorească cu un avion de lux şi nu cu unul de linie, în condiţiile în care economia din România şchioapătă.

Şeful statului a negat că economia ar şchiopăta şi, totodată, i-a întrebat pe reporteri ce consideră ei a fi un “avion de lux”, adăugând că s-a deplasat în Coreea de Sud cu o “aeronavă mică”, în interesul României.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, o întrebare care are legătură cu vizita dumneavoastră aici, în Coreea, dar o întrebare despre modul în care aţi făcut această vizită, dacă îmi permiteţi. Vreau să vă întreb, în condiţiile în care economia României şchioapătă oarecum, de ce aţi ales o nouă vizită cu un avion de lux, în timp ce membrii Executivului au venit cu un avion de linie?

Iohannis: În primul rând, economia României nu şchioapătă, ci creşte în continuare, şi nu cred că putem să facem o legătură între acestea două. Da, am venit într-o deplasare externă, aşa cum au fost şi multe altele, în interesul şi pentru România.

Jurnalist: De ce cu un avion de lux era întrebarea.

Iohannis: Nu ştiu cum definiţi un avion de lux. Eu am venit cu o aeronavă mică.

Duminică, Boarding Pass, un site cu informaţii din domeniul aviaţiei, a transmis, într-o postare pe pagina sa de Facebook, informaţii legate de aeronava cu care Iohannis a zburat spre Coreea de Sud:

“Preşedintele României va efectua o vizită oficială în Coreea de Sud în perioada 22-24 aprilie 2024, potrivit informaţiilor oficiale. Acesta îşi va începe călătoria duminică şi va zbura spre Seul (Coreea de Sud) cu un avion privat de tip Gulfstream G550 operat de Global Jet Luxemburg. Avionul va fi acelaşi cu care preşedintele ţării a mai zburat în anul 2023 în deplasările oficiale din Emiratele Arabe Unite (martie 2023), dar şi în "turneul african" din Kenya, Tanzania, Capul Verde şi Senegal (noiembrie 2023)”.

Reamintim, în acest context, că o investigaţie Recorder a dezvăluit că România este singura ţară din UE în care preşedintele merge cu avioane private pentru ca apoi să secretizeze costurile. Dacă la începutul primului mandat preşedintele Iohannis mergea cu TAROM-ul iar costurile erau transparente, în ultimul timp, lucrurile s-au schimbat - avioanele private au intrat în normalitatea prezidenţială.

Potrivit investigaţiei publicaţiei citate, unele dintre deplasările în străinătate ale preşedintelui Klaus Iohannis, ale căror costuri sunt ţinute la secret de Administraţia Prezidenţială, ajung să coste chiar şi peste un milion de euro.

Totodată, jurnaliştii de la Recorder mai subliniază că preşedintele României a ignorat recomandarea britanicilor de a lua un avion de linie pentru a evita poluarea şi a fost singurul din Uniunea Europeană care a ales să meargă la încoronarea regelui Charles al III-lea cu un avion privat. Zborul, care a avut escală la Sibiu, a costat aproximativ 85.000 de euro, susţine Recorder. Prin comparaţie, preşedintele Cehiei nu doar că a mers cu un avion de linie ci şi-a cumpărat personal biletul său şi al soţiei.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor