Răspunsul Rusiei la scutul antirachetă este o risipă de bani, consideră Rasmussen

Secretarul General NATO, Anders Fogh Rasmussen
Secretarul General NATO, Anders Fogh Rasmussen (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
07.12.2011

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut miercuri Rusiei să nu risipească bani pe dezvoltarea de armament în replică la planul scutului antirachetă.

"Avem interesul comun de a apăra populaţia faţă de ameninţarea balistică şi ar fi o risipă de bani dacă Rusia începe să investească în contramăsuri, în faţa unui inamic artificial", a spus el.

"Aceşti bani ar putea fi investiţi mai bine, spre a fi în beneficiul poporului rus, în formarea de locuri de muncă şi modernizarea societăţii ruse", a subliniat oficialul, înainte de reuniunea miniştrilor de externe din NATO.

Rusia nu vrea o cursă a înarmării cu NATO pe modelul Războiului Rece, dar scutul antirachetă din Europa nu lasă o altă alegere Rusiei decât să-şi consolideze propriul sistem de apărare, a declarat miercuri şeful Statului Major rus. "Rusia nu are nevoie de o cursă a înarmării, dar este împinsă într-o astfel de cursă", a spus anterior Nikolai Makarov pentru Itar-Tass.

"Ideea formării unui scut în Europa poate înrăutăţi grav şi rapid relaţiile noastre cu NATO", a subliniat el.

Rusia a început dezvoltarea de noi sisteme de armament în Kaliningrad, pentru ca, odată scutul NATO devenit operaţional, arsenalul de intimidare nucleară între cele două părţi să rămână echilibrat, a explicat Makarov.

Moscova se opune ferm sistemului plănuit de NATO care să protejeze statele membre de un eventual atac cu rachete din Orientul Mijlociu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor