Restul documentelor furate de Snowden vor fi publicate pentru a evita ”un război al SUA”

Autorităţile ruse i-au acordat azil pentru un an fostului analist al CIA, Edward Snowden.
Autorităţile ruse i-au acordat azil pentru un an fostului analist al CIA, Edward Snowden. (Sean Gallup / Getty Images)

Toate documentele furnizate de Edward Snowden vor fi publicate luna viitoare, conform site-ului Cryptome, care spune că publicarea informaţiilor de către o organizaţie neidentificată va fi necesară pentru a evita un ”război”.

Cryptome spune că va ”ajuta şi avansa” publicarea a ”57 de mii până la 1,7 milioane” de noi documente care au fost ”păstrate pentru dezbaterea securităţii publice naţionale”.

Site-ul a precizat că nu va fi cel care publică documentele.

Activiştii pentru transparenţă aşteaptă cu nerăbdare dezvăluirile, însă o asemenea mişcare va fi criticată dur de experţii din informaţii şi de oficialii militari, care argumentează că publicarea documentelor vor da eforturile serviciilor de informaţii şi diplomaţilor mari dureri de cap.

Aşa cum stau lucrurile acum, se crede că ritmul dezvăluirilor este controlat de persoanele care au acces la arhiva lui Snowden, precum Glenn Greenwald şi Laura Potrias. De asemenea, Snowden este captivul serviciilor de informaţii ruse din Moscova, care îi asigură protecţia şi care, conform unei surse din spionaj "îl storc ca pe-o lămâie".

”Iulie este luna în care începe războiul dacă acesta nu va fi oprit de către publicarea tuturor informaţiilor dăunătoare furate de Snowden. După ce începe războiul nu vor mai exista şanse ca ele să fie publicate”, a anunţat Cryptome. ”Cei care caută război au luat-o razna. Aşa că, da, cetăţenii care deţin documentele lui Snowden vor face ceea ce trebuie”.

Hackers On Planet Earth (HOPE) este o bine văzută şi longevivă conferinţă despre hacking, organizată de revista 2600. Printre cei care au condus evenimentul se află Kevin Mitnick, Steve Wozniak şi Jello Biafra.

Într-un caz separat, Cryptome a deschis un fond menit să susţină publicarea întregii sale arhive sub forma unei arhive pentru stick USB, căutând să strângă 100.000 de dolari pentru a-şi atinge scopul. Până acum, au fost strânşi peste 14.000 de dolari.

Colectarea de fonduri vine după o dispută între Cryptome şi gazda sa, Network Solutions, care este deţinut de web.com. Accesul la site a fost blocat în urma unei infecţii malware petrecută săptămâna trecută. Fondatorul Cryptome, John Young, a criticat Network Solutions, susţinând că a reacţionat exagerat şi a întârziat să refacă accesul către site, gest văzut de Cryptome ca o formă de cenzură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe