Revolta penitenciarelor. Prună le cere deţinuţilor puţintică răbdare: Nu voi adopta măsuri sub presiune

Ministrul Justiţiei le cere deţinuţilor să aibă răbdare până în toamnă când în Parlament va fi depus un proiect de lege care să schimbe lucrurile în sistemul penitenciar.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a lansat miercuri un apel la răbdare către deţinuţii din penitenciarele româneşti, unde s-au înregistrat mai multe revolte. Prună a ţinut să-i asigure pe aceştia că este conştientă de situaţia lor şi a promis că va face tot ce ţine de ea pentru rezolvarea situaţiei, afirmând însă că nu va lua decizii grăbite, sub presiune. Practic, ministrul le-a cerut deţinuţilor să aibă răbdare două luni, pe parcursul cărora vor avea loc consultări ce se vor finaliza cu depunerea în toamnă, la Parlament, a unui proiect legislativ vizând schimbări în sistemul penitenciar.

"Situaţia din penitenciare este una sistemică, gravă, dar e sistemică şi gravă de mai bine de 20 de ani. Ştiam asta din vizitele pe care le-am făcut în penitenciare în perioada 2000 - 2004. Sunt unul din nu foarte numeroşii oameni care au intrat în penitenciarele româneşti şi de când am preluat mandatul am ales să revizitez închisorile, sperând că voi găsi o situaţie îmbunătăţită. Nu a fost cazul, a declarat Prună.

Ministrul a reamintit că de-a lungul vizitelor sale a vorbit cu oameni aflaţi în detenţie, a aflat care sunt problemele şi, în vederea rezolvării acestora a adoptat legislaţia secundară menită să soluţioneze parte din nemulţumiri, respectiv regulamentul care face posibilă adoptarea unor decizii la nivel de ANP, ce se regăsesc imediat în condiţiile de viaţă ale celor din detenţie.

"Am adoptat apoi numeroase decizii, aşa numită terţiară, am spus că alternative la detenţie există, probaţiunea este o soluţie.", a reamintit ministrul, precizând că atunci când a preluat mandatul în sistemul de probaţiune lucrau doar puţin peste 350 de persoane, iar între timp numărul acestora s-a mărit şi, prin OUG au fost crescute şi salariile celor din acest sistem.

Ministrul a mai precizat că în prima parte a acestei luni va fi iniţiată o dezbatere privind situaţia din penitenciare în vederea găsirii de soluţii şi le-a transmis deţinuţilor că escaladarea tensiunilor nu foloseşte nimănui.

"Înţeleg nerăbdarea, dar îi asigur pe cei aflaţi în detenţie că lucrăm. (...) Există o responsabilitate a întregii societăţi, a Guvernului, a mea, ca ministru, a Parlamentului şi a publicului care trebuie să fie informat, dar nu oricum, ci în mod corect şi nepărtinitor, despre ceea ce se întâmplă în penitenciare, şi mai ales publicul trebuie consultat. Escaladarea tensiunii în penitenciare nu va genera adoptarea de măsuri grăbite. Nu voi adopta nicio măsură sub presiune, avem nevoie de măsuri, dar nu de măsuri grăbite, şi dacă am aşteptat mai bine de 20 de ani, mai putem aştepta 2 luni pentru a consulta societatea românească.

Îi rog (pe deţinuţi n.r.) să aibă puţină răbdare să facem această dezbatere şi consultare, în vederea pregătirii unui pachet de măsuri ce va fi pus pe masa parlamentului în sesiunea din toamnă.", a precizat Prună.

Reamintim că în zece penitenciare din ţară au fost declanşate proteste, deţinuţii reclamând condiţiile grele din puşcarii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne