Revoltele din penitenciare se extind. În joc intră şi Poarta Albă

Trei penitenciare din ţară au fost cuprinse de revolte. Deţinuţii au ieşit la geamuri, au tras de gratii, au lovit cu sticle, toate acestea pe fundalul unor intense campanii pro-graţieri duse de Antena 3 şi Realitatea TV.
(Captură Foto)

UPDATE: Numărul penitenciarelor unde au loc proteste a crescut la 10. Ultimele închisori intrate în sarabanda protestelor sunt Rahova, unde 20 de deţinuţi refuză hrana în semn de solidaritate cu manifestările din celelalte închisori din ţară şi Tulcea.

Conform Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, deţinuţii din penitenciarele unde au loc proteste reclamă supraaglomerarea, aspecte legate de participarea la activităţi lucrative şi educative, programul tv, serviciile medicale, micşorarea cuantumului pedepsei cu închisoarea şi termenele stabilite de comisia pentru liberare condiţionată.

Punctual, situaţia în data de 13.07.2016, ora 11.00, situaţia era următoarea:

Penitenciarul Iaşi, nu există manifestări violente, 480 de deţinuţi au refuzat hrana.

Penitenciarul Poarta Albă, nu există manifestări violente, 50 de deţinuţi au refuzat hrana.

Penitenciarul Botoşani, deţinuţii îşi exprimă nemulţumirile prin lovirea gratiilor, 8 deţinuţi au escaladat pavilionul unei secţii de deţinere, 43 de deţinuţi au refuzat hrana, personalul unităţii a fost alarmat, a fost solicitat sprijinul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani.

Penitenciarul Oradea, nu există manifestări violente, 5 deţinuţi au refuzat hrana.

Penitenciarul Miercurea Ciuc, nu sunt manifestări violente, 81 de deţinuţi au refuzat hrana.

Penitenciarul Giurgiu, nu sunt manifestări violente, 1 deţinut a refuzat hrana.

Penitenciarul Vaslui, deţinuţii protestează verbal, 43 deţinuţi au refuzat hrana, personalul unităţii a fost alarmat.

Penitenciarul Brăila, nu sunt manifestări violente, 9 deţinuţi au refuzat hrana, se arată în comunicatul ANP, citat de Realitatea.net.

***

Revoltele din penitenciare s-au extins, cuprinzând şi penitenciarul Poarta Albă din Constanţa, după penitenciarele de maximă siguranţă din Iaşi şi cel din Botoşani, relatează Hotnews.

În jur de 200 de deţinuţi şi rude ale acestora au protestat marţi seară la Poarta Albă, acuzând condiţiile de detenţie, fiind nevoie de intervenţia mascaţilor. La acelaşi penitenciar, 200 de deţinuţi ar fi intrat în greva foamei iar la Botoşani, deţinuţii au reluat miercuri dimineaţa protestul început marţi seara şi întrerupt de intervenţia trupelor SIAS.

Conform sursei citate, în toate cele 3 penitenciare, deţinuţii au ieşit la geamuri, au tras de gratii şi au lovit cu sticle, iar la penitenciarul de maximă siguranţă din Iaşi, o celulă a fost incendiată.

La Botoşani a fost nevoie de intervenţia trupelor SIAS iar deţinuţii au refuzat să mănânce şi au aruncat mâncarea pe jos, după care au refuzat să intre în celule, rămânând pe holuri şi scandând.

Reamintim că toate aceste proteste au fost declanşate după ce ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat în mai multe rânduri că închisorile româneşti sunt suprapopulate, iar recent, a declarat că graţierea ar putea fi una dintre soluţiile propuse pentru a rezolva problema supraaglomerării din închisori.

De asemenea, revoltele au loc - aşa cum atrage atenţia editorialistul Dan Tăpălagă într-un articol publicat miercuri de Hotnews -, pe fundalul unei campanii intense pro-graţieri duse de Antena 3 şi Realitatea, ambele televiziuni având câte un "greu" de scos de la răcoare, respectiv Antena 3 pe Dan Voiculescu iar Realitatea pe Maricel Păcuraru.

În aceeaşi linie, penitenciare.info atrage atenţia că "instigaţi de televiziunile ai căror patroni se află încarceraţi în penitenciare, detinuţii au început să pună în practică scenariul unor revolte, având drept scop obţinerea de eventuale amnistii şi graţieri."

"Manipulaţi de ”detinuţii cu influenţă” în mass-media, aşa-zisele “gulere albe”, puşcăriaşii de rând speră în sfintele amnistii şi graţieri. (...)

Dan Voiculescu şi Maricel Păcuraru, conducătorii din penitenciar ai presei “libere”, cei care au “fentat” statul roman cu milioane de euro, demonstrează încă o dată că drepturile sunt un lux teoretic doar pentru cetaţenii obisnuiţi. Încă se manipulează poporul cu televizorul. Şi, istoria din 2006 n-ar trebui să se mai repete 10 ani mai târziu", scrie penitenciare.info.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne