Rezultatele oficiale ale alegerilor din Turcia vor fi anunţate în 11-12 zile

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.06.2015

Rezultatele oficiale ale alegerilor generale parlamentare din Turcia vor fi anunţate într-un interval de 11-12 zile, a anunţat preşedintele comitetului electoral suprem, Sadi Guven.

Conform unor rezultate neoficiale, patru partide politice, incluzând Partidul pentru Justiţie şi Dezvoltare (AKP), Partidul Democrat pro-kurd al Poporului (HDP), Partidul Popular Republican (CHP) şi Partidul Mişcarea Naţionalistă (MHP) au depăşit limita electorală de 10% necesară obţinerii unui număr de locuri în Parlament, a anunţat duminică seara Guven în Ankara.

“Rezultatele oficiale vor fi anunţate în 11 sau 12 zile”, a declarat Guven, adăugând că prezenţa la vot a fost de 86,47%.

Conform rezultatelor neoficiale, AKP a câştigat duminică pentru cea de-a patra oară consecutiv alegerile parlamentare, dar a eşuat să obţină o majoritate necesară pentru a forma un guvern cu un singur partid.

Cu 99,86% dintre voturi numărate, AKP şi-a asigurat 40,79% dintre voturi, adică 258 de locuri în Marea Adunare Generală, cu 18 mai puţin pentru a obţine o majoritate simplă.

CHP a obţinut 25,07% dintre voturi şi 132 de locuri, în timp ce MHP a obţinut 16,38% dintre voturi şi 81 de locuri în Marea Adunarea Generală. Partidul pro-kurd HDP a obţinut 12,98% dintre voturi şi 79 de locuri, reprezentarea în parlament fiind o premieră pentru acest partid.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a fost ales preşedinte ale ţării în august 2014 după ce a îndeplinit funcţia de premier timp de 11 ani, a fost încrezător înaintea alegerilor că ar putea transforma Turcia într-o republică prezidenţială.

Pentru a realiza acest lucru, AKP ar fi avut nevoie să câştige 367 de locuri (două treimi din Parlament) pentru a adopta cu uşurinţă schimbările constituţionale în vederea creşterii puterii preşedintelui, fără a fi nevoie de un vot popular.

Selahattin Demirtaş, co-preşedinte al partidului HDP a declarat că formaţiunea sa politică a obţinut o victorie magnifică şi că nu va forma un guvern de coaliţie cu AKP, aşa cum de fapt au şi promis în timpul campaniei electorale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor