RISE Project: Cum a pus mâna un “rechin imobiliar” pe un teren din Capitală pe care armata a instalat în trecut baterii aeriene

(Google Earth. Ilustraţie: Sergiu Brega)
Andrei Popescu
13.07.2021

Jurnaliştii de la RISE Project atrag atenţia că Ministerul Apărării Naţionale (MApN) şi Ministerul Afacerilor Interne (MAI) se luptă în prezent să anuleze în instanţă un titlu de proprietate eliberat cu mai bine de un deceniu în urmă. Mai exact, unul dintre cei mai notorii rechini imobiliari ai Bucureştiului a devenit proprietarul unui teren de 1,62 hectare la scurt timp după ce a cumpărat dreptul litigios referitor la respectivul activ, cu un preţ derizoriu, de doar 1 euro pe metru pătrat.

Potrivit sursei citate, Comisia Municipală de Fond Funciar i-a “retrocedat” lui Dragoş Dobrescu, în doar şapte luni, ceea ce nu retrocedase vreme de şapte ani familiei celor care stăpâniseră acel teren înainte de colectivizare.

MApN şi MAI susţin că amplasamentul cu care rechinul imobiliar a fost împroprietărit le aparţine şi că locul respectiv a folosit, în trecut, pentru instalarea bateriilor antiaeriene care fortificau Bucureştiul.

Terenul este situat pe malul sudic al “deltei” Văcăreşti, o zonă în care, în prezent, pământul este evaluat – în ghidul cu valori orientative al Camerei Notarilor – la 148 de euro pe mp. Asta înseamnă, pentru întreaga lui suprafaţă, un preţ estimativ de 2,4 milioane de euro.

Cine este Dragoş Dobrescu (50 de ani)? Potrivit RISE, acesta este un multimilionar pe care personaje din mediul politic sau din cercurile mondene îl descriu ca fiind apropiat al fostului preşedinte al PNL Crin Antonescu, în perioada în care acesta din urmă se afla la vârful carierei sale politice.

Pe lângă miza “de securitate naţională” a acestui litigiu, care arată cum instituţiilor de apărare li se poate amputa patrimoniul fără ca ele să aibă măcar un cuvânt de spus în această privinţă, cazul de faţă este şi o ilustrare, aproape didactică, a parvenirii fulminante pe care au presupus-o afacerile cu drepturi litigioase în România.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor