Robert Cazanciuc: "Nu se pune problema sub nicio formă de a se legaliza şpaga"

Robert Cazanciuc
Robert Cazanciuc (Epoch Times România)
Loredana Diacu
09.09.2015

Întrebat miercuri de jurnalişti dacă i-a prezentat premierului Victor Ponta proiectul de lege care să exonereze de răspundere penală personalul medical care primeşte contribuţii suplimentare din partea pacienţilor, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc a declarat că "sub nicio formă" nu se va legaliza şpaga pentru medici. Cazanciuc a precizat însă că în Parlament este proiectul Legii pacientului şi orice prevedere privind contribuţiile suplimentare acordate personalului medical poate fi inclusă în acest proiect.

"În momentul de faţă avem în Parlament un proiect de lege, Legea pacientului, care are această dispoziţie încă din 2003.(...) În practică, după 2003, nu au fost elaborate norme de aplicare a acestei legi aşa cum cerea legea la vremea respectivă pentru a lămuri înţelesul unor termeni din lege. Cred că este momentul, la nivelul Parlamentului, să se lămurească înţelesul unor termeni din lege. Nu se pune problema sub nicio formă de a se legaliză spaga, nu avem în lucru un asemenea proiect de act normativ în momentul de faţă", a spus Cazanciuc.

Ministrul Justiţiei a mai adăugat că trebuie încercat să se creeze un cadru în care atât medicul, cât şi pacientul, să ştie clar ce drepturi şi obligaţii au. De asemenea, Cazanciuc a explicat că proiectul legislativ aflat în Parlament stabileşte şi condiţiile în care un medic poate utiliza infrastructura sistemului medical de stat pe baza unor tarife stabilite, afişate şi agreate, astfel încât pacienţii care îşi doresc să fie trataţi de un anumit medic să o poată face contra-cost sau pe baza unei proceduri prestabilite.

Reamintim că recent, după ce Alianţa Medicilor, creată pe Facebook a avertizat în privinţa unei posibile greve a cadrelor medicale, premierul Ponta a anunţat mărirea salariilor medicilor cu 25% începând cu luna octombrie. Totodată, premierul a adăugat că a discutat cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, să elaboreze un proiect de lege care să legalizeze "contribuţiile suplimentare" pe care pacienţii doresc să le ofere celor care i-au tratat, cu alte cuvinte "şpaga" care se dă în spitale.

Ponta a mai precizat că, în mod evident, "atenţiile" oferite de pacienţi nu trebuie condiţionate, trebuie oferite după tratament şi, mai mult, trebuie fiscalizate. Cu alte cuvinte, în loc să le ofere medicilor salarii decente, Ponta a preferat să-i lase să ia mită de la bolnavi, statul urmând să-şi ia şi el cotă parte, prin impozitarea banilor "la plic."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor