Rogozin înmoaie retorica la Chişinău

Dmitri Rogozin
Dmitri Rogozin (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Prim-ministrul Iurie Leancă l-a primit astăzi pe vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin. În cadrul întrevederii, s-a discutat despre cooperarea bilaterală în diverse domenii, inclusiv relaţiile comercial-economice, politice şi culturale. De asemenea, părţile au vorbit despre situaţia din regiunea transnistreană, dar şi cea regională.

După întrevedere premierul Iurie Leancă a declarat că experţi din Republica Moldova şi Federaţia Rusă se vor întâlni pentru a discuta despre motivele restricţiilor la import impuse produselor moldoveneşti de către partea rusă.

„Discuţiile au fost consistente. Am dorit să aflu logica deciziilor luate la Moscova de a impune sancţiuni sau restricţii tarifare şi netarifare la exportul de produse moldoveneşti. Partea rusă a invocat anumite motive tehnice de necorespundere a unor criterii sanitare sau fitosanitare a produselor noastre”, a declarat Premierul.

În acest context, Iurie Leancă a afirmat că a convenit cu Dmitri Rogozin ca experţii din Federaţia Rusă şi din Republica Moldova „se vor vizita reciproc pentru a discuta încă o dată şi a vedea dacă există probleme reale sau există probleme de ordin emotiv sau subiectiv”.

În ceea ce priveşte situaţia cetăţenilor Republicii Moldova care muncesc în Federaţia Rusă, Prim-ministrul a comunicat că Rogozin a dat asigurări că „nu va fi o anumită atitudine discriminatorie faţă de aceştia”.

Pentru presă, prim-ministrul Iurie Leancă a făcut următoarele declaraţii:

„Discuţiile de ieri, avute de cei doi copreşedinţi ai Comisiei interguvernamentale pentru relaţii comercial-economice, dl Candu şi dl Rogozin, şi discuţiile de astăzi se înscriu în politica coerentă a autorităţilor de la Chişinău de a dezvolta cu Federaţia Rusă un dialog, în primul rând, permanent, un dialog axat pe problemele reale, un dialog axat pe trecerea în revistă a agendei care este una bogată, cu diverse probleme, fie comerciale, fie economice, fie umanitare, fie care ţin de aflarea în Federaţia Rusă a conaţionalilor noştri care lucrează acolo sau a cetăţenilor Federaţiei Ruse care locuiesc în Republica Moldova pe baza permanentă.

Discuţiile au fost consistente. Ne-am axat pe problemele cele mai arzătoare, bineînţeles. Am dorit să aflu logica acestor decizii luate la Moscova de a impune sancţiuni sau restricţii tarifare şi netarifare pe importul de produse moldoveneşti. Ne-am arătat interesul de a avea discuţii pentru a elucida aceste probleme. Partea rusă au evocat anumite motive, din punctul lor de vedere, tehnice de necorespundere a unor criterii sanitare şi fitosanitare a produselor noastre, dar încă o dată, cel mai bine în această situaţie este să avem acest dialog. Pe acest motiv, am convenit cu dl Rogozin şi cu colegii Domniei sale că experţii din Federaţia Rusă sau experţii de la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor din ţara noastră se vor vizita reciproc pentru a discuta încă o dată şi a vedea dacă există probleme reale sau aceste probleme sunt mai mult de ordin emotiv sau de ordin subiectiv.

La fel, am discutat situaţia din regiunea transnistreană. Am reiterat şi cu această ocazie interesul nostru de a avea un dialog activ, un dialog permanent cu Federaţia Rusă. Colegul meu, dl Carpov, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, este gata să se deplaseze la Moscova pentru a avea discuţii detaliate aţiţ cu dl Rogozin, care este şi trimisul special al preşedintelui Federaţiei Ruse pe problema conflictului transnistrean, dar şi cu cei de la Ministerul de Externe, şi cu deputaţi din cele două camere ale Legislativului rus.

Bineînţeles, că ceea ce au convenit ieri dl Candu şi cu dl Rogozin - de a avea întâlniri cu prilejul participării dlui Candu la Reuniunea Consiliului Economic al CSI din 26 septembrie - a fost reconfirmată această disponibilitate.

Deci, după cum am spus, discuţiile au fost consistente. Sper ca după aceste discuţii vom putea avea o şedinţă la nivel de experţi detaliată şi îmi doresc foarte mult ca problemele care au apărut şi, din punctul nostru de vedere probleme care nu se încadrează în contextul legal nici în cel politic, nici în cel al spiritului relaţiilor dintre ţările noastre, să putem găsi soluţii şi să le depăşim".

Dmitri Rogozin a sosit în seara zilei de ieri într-o vizită în Republica Moldova. Acesta s-a deplasat astăzi şi la Tiraspol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe