Roma şi Berlin se opun planului vienez de construire a unui gard la frontieră

Germania şi Italia au adoptat o poziţie comună în faţa planurilor Austriei de a ridica un gard de-a lungul graniţei sale cu Italia. Tensiunile s-au amplificat după ce un candidat prezidenţial austriac i-a comparat pe Merkel şi Renzi cu traficanţii de migranţi.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)

Cancelarul german Angela Merkel şi premierul italian Matteo Renzi au criticat joi propunerea “nejustificată” din partea Vienei de a construi un gard la graniţa alpină austriacă cu Italia pentru a reduce fluxul de migranţi care pătrund pe teritoriul Austriei.

“Ne-am exprimat opoziţia totală şi şocul pentru poziţia adoptată de prietenii noştri austrieci”, a susţinut Renzi la o conferinţă comună de presă cu Merkel la Roma, numind planul austriecilor “greşit” şi “anacronic”.

“Voi face tot posibilul pentru ca problemele să fie rezolvate în alte modalităţi decât prin închiderea graniţelor”, a precizat cancelarul german.

Pasul Brenner a devenit un punct de controversă între Italia şi Austria, în condiţiile în care Roma s-a plâns de mult timp că unele state nordice ale Europei au permis ca naţiunile sud-europene să poarte pe umerii lor povara adăpostirii şi susţinerii solicitanţilor de azil.

Neînţelegerile au fost alimentate joi când candidatul prezidenţial austriac de extremă dreapta Norbert Hofer, discutând cu prestigiosul ziar italian La Republica, i-a comparat pe Merkel şi Renzi cu traficanţii care aduc migranţi peste Marea Mediterană în ambarcaţiuni şubrede şi supraaglomerate.

“Este o remarcă ruşinoasă asupra căreia ar trebui să reflecte mulţi oameni respectabili din Austria”, a răspuns Renzi, conform Deutsche Welle.

Până la sfârşitul lunii martie a acestui an, 14.500 de migranţi au călătorit deja din Libia în Italia, conform agenţiei ONU pentru Refugiaţi, înainte de a începe cel mai potrivit sezon pentru călătorii.

Hofer va candida în cea de-a doua rundă a alegerilor la funcţia de preşedinte al ţării împotriva lui Alexander van der Bellen, un politician din Partidul Verzilor care candidează independent. Partidul lui Hofer de extremă dreapta – Partidul Libertăţii din Austria – a crescut în popularitate datorită amplificării crizei refugiaţilor, aşa cum s-a întâmplat şi cu alte partide naţionaliste de aripă dreapta pe cuprinsul Europei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe