România Liberă: Şeful Jandarmeriei şi adjunctul său, foşti ofiţeri ai Securităţii

În CV-urile celor ce conduc Jandarmeria Română apare că înainte de '89 lucrau la Centrul de Instrucţie Jandarmi Câmpulung, şi respectiv la Unitatea de protecţie Instituţională Bucureşti. Până aici toate bune şi frumoase, doar că cele două unităţi aparţineau Securităţii.
Jandarmi.
Jandarmi. (Horoiu Eugen / Epoch Times Romania)

Şeful Jandarmeriei Române, Marin Andreiana, precum şi adjunctul său, Ovidiu Vasilică, susţin, în CV-urile lor că înainte de ’89 au activat ca ofiţeri în unităţi ale Jandarmeriei. Această Armă a fost însă reînfiinţată abia în 1990, înainte de Revoluţie cei doi fiind, în realitate, membri ai Trupelor de Securitate, relatează România Liberă.

"Inspectorul general al Jandarmeriei Române, generalul de brigadă Marin Andreiana, notează în CV-ul postat pe site-ul instituţiei, la capitolul “Experienţă profesională”, faptul că, în perioada 1987-1990, a fost comandant de pluton la Centrul de Instrucţie Jandarmi Câmpulung. Menţiunea din CV este cel puţin bizară, dat fiind că, în acea perioadă, Jandarmeria nici măcar nu exista. În realitate, Centrul de Instrucţie Jandarmi Câmpulung de astăzi era în anii ‘80 o unitate a Trupelor de Securitate, iar Marin Andreiana activa în Securitate cu gradul de ofiţer, pe care l-a obţinut în 1987, după absolvirea Şcolii Militare de Ofiţeri Activi a Ministerului de Interne.

Acelaşi lucru l-a făcut şi generalul de brigadă Ovidiu Vasilică. Prim-adjunctul inspectorului general şi şeful statului major al Jandarmeriei susţine în CV-ul său că, între anii 1988 şi 1990, a fost comandant de pluton în cadrul Unităţii Speciale de Jandarmi Protecţie Instituţională din Bucureşti", scrie sursa citată.

Faptul că cele două unităţi menţionate de şefii Jandarmeriei în CV-uri au aparţinut Securităţii de Stat înainte de 1989 a fost confirmat, pentru “România liberă”, chiar de către surse din cadrul fostei Securităţi.

Întrebat de reporterii România Liberă cum se explică faptul că, deşi Jandarmeria Română a fost reînfiinţată în 1990, în CV-urile lui Marin Andreiana şi Ovidiu Vasilică apar informaţii potrivit cărora ar fi activat în unităţi ale Jandarmeriei înainte de acest an, Biroul de Presă al Jandarmeriei Române a răspuns cu istoria de la 1850, când “domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului obştesc, semnând «Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi»…”.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne