Românul Florentin Florea, 'magicianul' care a schimbat faţa edificiului 'Palazzo Madama' din Torino

Palazzo Madama din Torino.
Palazzo Madama din Torino. (Friedemann Vogel / Bongarts / Getty Images)

Românul Florentin Florea a contribuit la înfrumuseţarea exteriorului edificiului 'Palazzo Madama' din Torino, proiectând şi realizând grădina acestuia, informează cotidianul italian La Republica, care i-a luat un interviu.

Fortăreaţă, castel şi reşedinţă oficială a două ducese din casa Savoia care, devenite regente pentru fiii lor, au dorit numele de ''Madame Reali'', edificiul a luat numele de ''Palazzo Madama'' în secolul al XIX-lea.

Uneori se spune că numele marchează destinul persoanei care îl poartă, notează cotidianul menţionat, care subliniază că acesta este şi cazul lui Florea, care se ocupă de flori şi grădini full-time, de când a plecat din satul Gugeşti din judeţul Vrancea pentru a se stabili la Torino.

'Am petrecut trei ani în Creta, dar m-am gândit să vin aici, la Torino, cu un scop precis: am vrut să lucrez pentru a cumpăra o maşină italiană şi apoi să mă întorc acasă. Dar după o săptămână de la sosirea mea, la 23 iunie 2005, am fost angajat şi nu am mai plecat'', a răspuns Florea la întrebarea 'ce l-a făcut să vină în Italia', pusă de ziar.

Florea a explicat ce muncă desfăşoară: ''Este o muncă care mă pasionează mult: pentru firma 'Giardini Villa' amenajez grădini, prelucrez lemnul, pregătesc ramurile de salcie şi apoi le transform în coşuri de diferite dimensiuni. Şi mai presus de toate stau în fiecare zi în mijlocul vegetaţiei''.

Cu toate acestea, floristul locuieşte în oraş. Cotidianul l-a întrebat dacă îi place acest lucru. 'Torino îmi place din punct de vedere istoric şi arhitectural, iubesc istoria şi sunt fericit că am contribuit la înfrumuseţarea exteriorului 'Palazzo Madama' pentru care am proiectat şi realizat gradina, gardurile şi arcadele. Nu apreciez în schimb confuzia oraşului în general şi faptul că copiii nu se pot juca pe stradă şi nici chiar în curţile caselor. Dacă după şcoală nu se pot juca liber, atunci când o vor putea face?'', a spus el.

Are nostalgia după ţara sa? 'Mi-e dor de mama mea şi de timpul petrecut la pescuit. Când am timp mă duc la lacul din Viverone sau Candia. Este un hobby scump, dar îmi place şi mă relaxează', a răspuns Florea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe