Rudel Obreja a fost arestat preventiv în dosarul Gala Bute

Cătuşe
Cătuşe (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja a fost arestat preventiv vineri în dosarul "Gala Bute", în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti, relatează Mediafax. Decizia este definitivă.

Obreja este acuzat de spălare de bani, evaziune fiscală şi complicitate la abuz în serviciu în dosarul Gala Bute, dosar în care este urmărită penal şi Elena Udrea.

În acelaşi dosar a fost arestat preventiv şi primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriţă, în timp ce fostul consilier al Elenei Udrea Ştefan Lungu şi fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Gheorghe Nastasia, sunt cercetaţi în arest la domiciliu.

"Vedeta" acestui dosar rămâne însă Elena Udrea, actualmente arestată preventiv în dosarul "Microsoft".

În dosarul "Gala Bute", DNA o acuză pe Udrea de abuz în serviciu, cu obţinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Din probele cauzei a rezultat că Elena Udrea a luat decizia organizării galei în urma unor discuţii informale cu Obreja Rudel, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finanţării evenimentului, a cerut în mod repetat funcţionarilor din subordine să se întâlnească cu Obreja Rudel pentru a identifica soluţii pentru încheierea contractului şi a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma sa fie alocat de către MDRT în afara cadrului reglementat de procedura achiziţiilor publice, au arătat procurorii.

Având în vedere că Lucian Bute era la acel moment una dintre personalităţile române cu cea mai mare cotă de popularitate, Udrea Elena avea un interes direct în organizarea galei, urmărind obţinerea unor beneficii electorale prin asocierea imaginii cu cea a sportivului. Totodată, faptele au produs un folos necuvenit lui Obreja Rudel, care a beneficiat de fonduri publice pentru organizarea unui eveniment ale cărui venituri i-au revenit în mod exclusiv, mai susţine DNA.

În dosarul Gala Bute este urmărit penal şi fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, acuzat că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu suma totală de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Obreja.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne