Rusia afirmă acum că se aşteaptă la "capitularea necondiţionată a regimului Zelenski" înainte de pace

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia
Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia (Getty Images)
Redacţia
14.04.2024

Deşi Rusia continuă de doi ani să atace Ucraina încercând să îşi însuşească regiuni din teritoriul ţării vecine, într-un război nemilos care a făcut numeroase victime în rândul populaţiei civile ucrainene, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia a avut un discurs de-a dreptul năucitor în timpul reuniunii de joi a Consiliului de Securitate al amintitului organism internaţional.

Concret, el a numit guvernul lui Zelenski drept "un regim inuman şi plin de ură" şi a declarat că Moscova se aşteaptă acum la "capitularea necondiţionată" a acestuia.

"Aşa va rămâne în istorie - ca un regim inuman şi plin de ură al teroriştilor şi naziştilor care au trădat interesele poporului lor şi l-au sacrificat pentru banii occidentali şi pentru Zelenski şi cercul său apropiat.

În aceste condiţii, încercările şefului regimului de la Kiev de a-şi promova formula şi de a convoca summit-uri în sprijinul regimului de la Kiev nu provoacă decât confuzie.

Foarte curând, singurul subiect pentru orice reuniune internaţională privind Ucraina va fi capitularea necondiţionată a regimului de la Kiev", a declarat Nebenzia, potrivit unui video publicat pe X.

Oficialul rus a adăugat în încheierea discursului său: "Vă sfătuiesc pe toţi să vă pregătiţi din timp pentru acest lucru".

Această declaraţie pare să facă parte din seria reacţiilor Rusiei faţă de conferinţa internaţională de pace din Ucraina organizată de Elveţia, pe care guvernul elveţian a anunţat-o oficial ca fiind programată pentru 15-16 iunie în staţiunea Bürgenstock, situată pe malul lacului, lângă Lucerna.

La eveniment au fost invitate să participe peste 100 de naţiuni, mai puţin Rusia.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a caracterizat conferinţa drept un "drum spre nicăieri" şi un semn că Occidentul nu este sincer în ceea ce priveşte dorinţa de a purta negocieri de pace reale.

"Faptul că acesta este un drum spre nicăieri, ca să mă exprim în termeni blânzi, este evident pentru orice observator politic normal. Ieri, preşedintele rus Vladimir Vladimirovici Putin a făcut din nou clară şi de înţeles poziţia noastră, în timpul întâlnirii cu Alexandr Grigorievici Lukaşenko", a explicat Lavrov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor