Rusia blocată să concureze la Jocurile Paralimpice din Rio

Comitetul Internaţional Paralimpic (CIP) a decis că Rusia nu va participa la Jocurile Paralimpice de la Rio. Preşedintele CIP, Philip Craven, a criticat puternic dopajul sistematic ce a avut loc în Rusia.
Sportivul rus Alexsei Obidennov participă la Paralimpicele din Londra, 2012. Întreaga echipă paralimpică a fost blocată să participe la Rio 2016.
Sportivul rus Alexsei Obidennov participă la Paralimpicele din Londra, 2012. Întreaga echipă paralimpică a fost blocată să participe la Rio 2016. (Bryn Lennon/GETTY IMAGES)

Întreaga echipă paralimpică rusă a primit interdicţia de a participa la viitoarele Jocuri din Rio drept pedeapsă a faptului că Rusia desfăşoară o operaţiune de dopaj la nivel naţional care a poluat sporturile prin “prioritizarea medaliilor în faţa valorilor morale”, a declarat Craven duminică la o conferinţă de presă.

“În mod tragic, această situaţie nu se referă la faptul că atleţii înşeală un sistem, ci se referă la un sistem condus de stat care înşeală atleţii”, a precizat Craven după anunţarea deciziei sale.

“Cultura dopajului, care poluează sportul rusesc, vine de la guvernul rus şi a fost descoperită nu de unul, ci de două rapoarte independente comandate de Agenţia Mondială pentru Antidopaj”, a adăugat el.

Faptul că ani de zile a fost folosit dopajul înmod obişnuit în sportul rusesc, inclusiv la Paralimpicele din 2014 de la Soci, a fost expus luna trecută de Agenţia Mondială pentru Antidopaj (WADA) după o investigaţie privind muşamalizarea dopajului în atletismul rusesc.

Investigatorul WADA Richard McLaren a raportat în luna iulie că practicile de muşamalizare a dopajului susţinut de Moscova au dus la dispariţia probelor de dopaj ale unor atleţi paralimpici.

Ministrul rus al Sporturilor Vitali Mutko, căruia i s-a interzis să participe la Jocurile Olimpice de la Rio din cauza raportului lui McLaren, a declarat că se va face un apel la Curtea de Arbitraj pentru Sporturi (CAS) în legătură cu decizia luată de CIP.

Interdicţia generală a CIP se află în contrast puternic cu decizia anterioară luată de Comitetul Olimpic Internaţional, care permite sporturilor individuale să decidă dacă atleţii ruşi pot concura la Rio.

Jocurile Paralimpice se desfăşoară în perioada 7 – 18 septembrie în Rio de Janeiro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Sport