Poliţia foloseşte gaze lacrimogene asupra manifestanţilor. Flacăra Olimpică soseşte la Rio

Poliţia a folosit grenade paralizante şi gaze lacrimogene pentru a crea un culoar printre manifestanţi când Flacăra Olimpică a sosit în Rio de Janeiro. Între timp, soldaţii au stat de pază, în cadrul uneia dintre cele mai mari operaţiuni de securitate din Brazilia.
Andrei Popescu
04.08.2016

Poliţia a declarat că manifestanţii anti-guvern din Duque de Caixas, în partea de nord a oraşului Rio de Janeiro, au aruncat cu pietre şi au blocat traseul Torţei Olimpice după primirea sa oficială de către primarul oraşului, Eduardo Paes.

Mulţimea de manifestanţi a fost aparent dispersată de forţele de poliţie, care au folosit gaze lacrimogene, grenade paralizante şi gloanţe de cauciuc pentru a elibera traseul Flăcării.

Mass media locală a raportat că trei persoane au fost rănite de gloanţele de cauciuc, inclusiv o fetiţă de 10 ani.

Un reprezentant al comitetului local organizator a numit incidentul izolat şi a adăugat că, deşi manifestanţii au oprit pentru moment Torţa, ruta acesteia nu a fost schimbată. Cu o zi înainte, în oraşele învecinate Sao Gancalo şi Niteroi, traseul flăcării a trebuit să fie schimbat datorită protestelor.

Torţa – la sfârşitul unei călătorii de 20.000 de km – a traversat Golful Guanabara pentru a ajunge la Rio de Janeiro.

În cea mai mare parte a oraşului atmosfera a fost protocolară pe parcursul Torţei, însă au existat totuşi semne de nemulţumire pe traseu. Mulţi dintre brazilieni văd Jocurile Olimpice ca un lux scump în contextul unei recesiuni naţionale, iar alţii sunt supăraţi că a fost înlăturată preşedinta Dilma Rousseff din funcţie, fiind înlocuită de rivalul ei politic Michel Temer.

Unul dintre cei care au alergat cu Torţa a fost muzicianul Tarcisio Cissao, care a fost îmbrăcat în galben şi alb. Totuşi, la un moment dat, Cissao şi-a dat jos pantalonii scurţi pentru a dezvălui mesajul “Temer out” (Afară cu Temer).

Oraş sub pază

În tot oraşul Rio, soldaţi înarmaţi patrulează pe autostrăzi şi la multe intersecţii. Aproximativ 85.000 de poliţişti, soldaţi şi personal de securitate vor fi desfăşuraţi în Rio de Janeiro. Scopul este acela de a descuraja infracţiunile, protestele şi pentru a reduce unele posibile atacuri extremiste.

Forţele de securitate au desfăşurat exerciţii antitero de la începutul lunii noiembrie 2015 iar poliţia braziliană a continuat să se pregătească cu forţe străine pentru a dobândi o experienţă mai mare în gestionarea unor astfel de pericole precum atacurile teroriste care au avut loc în ultima perioadă în jurul lumii.

În ajunul primelor Jocuri Olimpice în America de Sud, secretarul pentru securitate din statul Rio de Janeiro, José Mariano Beltrame, a declarat că oraşul este “foarte departe de un eveniment de o asemenea natură”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor