Rusia confiscă peste 263.000 de hectare de terenuri agricole şi alte active de la o companie care are legături cu o ţară "neprietenoasă"

Lucrări agricole.
Lucrări agricole. (Yuri Kadobnov / AFP / Getty Images)
Redacţia
11.04.2024

Într-o escaladare semnificativă a măsurilor sale de represalii împotriva statelor "neprietenoase", pe fondul tensiunilor geopolitice crescute, Rusia a confiscat activele companiei de holdinguri agricole AgroTerra Group, potrivit Benzinga.

Anunţată la 8 aprilie 2024, măsura a provocat unde de şoc în sectorul agricol şi a ridicat îngrijorări cu privire la securitatea alimentară şi la relaţiile comerciale internaţionale.

Decretul preşedintelui Vladimir Putin plasează firmele AgroTerra Investments B.V. şi AgroTerra Holdings B.V., înregistrate în Olanda, sub "administrarea temporară" a Rosimuşcestvo, agenţia federală de gestionare a proprietăţii din Rusia. Această acţiune urmează unei serii de confiscări de active similare care vizează companii occidentale, inclusiv producătorul multinaţional de bere Carlsberg şi gigantul lactatelor Danone, care au încercat să îşi vândă operaţiunile din Rusia ca răspuns la conflictul actual din Ucraina.

AgroTerra, fondată în 2008, este un jucător important în industria agricolă, fiind specializată în producţia şi furnizarea de mărfuri precum soia, grâu şi sfeclă de zahăr. Compania este recunoscută ca fiind unul dintre primii 20 cei mai mari proprietari de terenuri agricole din Rusia, cu o suprafaţă cultivată de aproximativ 265.000 de hectare.

Impactul decretului asupra operaţiunilor AgroTerra rămâne incert. Un purtător de cuvânt al companiei a declarat: "Până în prezent, compania nu a primit încă detalii suplimentare cu privire la decretul privind transferul acţiunilor din cadrul capitalului autorizat al AgroTerra Group către conducerea temporară a Rosimuşcestvo". În ciuda lipsei de claritate, compania a dat asigurări că îşi continuă operaţiunile ca de obicei, concentrându-se în principal pe campania de însămânţare în curs.

Această confiscare face parte dintr-o tendinţă mai largă a Rusiei de a viza activele deţinute de străini ca represalii la sancţiunile şi alte măsuri luate împotriva companiilor ruseşti din străinătate. În aprilie 2023, Putin a semnat un ordin executiv care permite Rusiei să preia bunuri imobiliare, titluri de valoare, drepturi de proprietate şi alte active ale companiilor străine care au legături cu "ţări neprietenoase".

Implicaţiile acestor acţiuni se extind dincolo de companiile afectate şi de acţionarii acestora. Ele reprezintă o ameninţare la adresa lanţului global de aprovizionare agricolă, putând perturba producţia şi exporturile de alimente. În plus, această acţiune ar putea exacerba tensiunile dintre Rusia şi ţările occidentale, complicând şi mai mult eforturile de soluţionare a conflictului din Ucraina şi de stabilizare a relaţiilor internaţionale.

Pe măsură ce situaţia evoluează, industria agricolă şi pieţele globale vor monitoriza îndeaproape repercusiunile confiscărilor de active ale Rusiei şi impactul acestora asupra securităţii alimentare, comerţului şi relaţiilor diplomatice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor