Rusia: 'Eminenţa cenuşie' Vladislav Surkov revine la Kremlin (presă)

(photos.com)
Epoch Times România
20.08.2013

Preşedintele Vladimir Putin intenţionează să-l readucă la Kremlin pe autorul conceptului de 'democraţie suverană' sau democraţie dirijată', graţie căruia actualul lider rus şi-a concentrat întreaga putere în stat încă din primul său mandat prezidenţial, la mai puţin de patru luni după ce influentul vicepremier Vladislav Surkov a părăsit guvernul rus, relatează marţi Reuters şi cotidianul rus Izvestia.

Putin l-ar putea numi pe Surkov consilier pe probleme de inovaţie şi dezvoltare a afacerilor, o revenire rapidă de natură să consolideze tabăra liberală din anturajul preşedintelui rus, după cum scrie Izvestia, un ziar pro-Kremlin, citând surse guvernamentale.

Numirea lui Surkov (48 de ani) în această funcţie i-ar asigura influenţa asupra aceluiaşi sector pe care l-a coordonat în calitate de prim-ministru adjunct până când a fost nevoit să demisioneze, pierzând în lupta pentru putere cu aripa conservatoare de la Kremlin în luna mai.

Purtătorul de cuvânt al executivului rus a refuzat să comenteze în legătură cu aceste informaţii, iar Dmitri Peskov, secretarul de presă al preşedintelui Vladimir Putin, nu a putut fi contactat pentru comentarii, notează Reuters.

Debarcarea lui Surkov din guvern a fost o victorie a aripii 'uliilor'de la Kremlin, aflată în ascensiune după revenirea lui Putin la preşedinţie anul trecut, pe fondul celei mai ample mişcări de contestare de când a venit la putere în 2000. De atunci, locatarul de la Kremlin a lansat, aşa cum denunţă oponenţii, o campanie de reprimare a disidenţei şi nu a dat niciun semn că ar fi dispus să-şi schimbe atitudinea faţă de opoziţie, încercând să-şi consolideze poziţia în rândul alegătorilor conservatori.

Surkov, care din spatele scenei a favorizat concentrarea întregii puteri în mâinile lui Putin din poziţia de consilier politic şi 'eminenţă cenuşie', a părăsit administraţia prezidenţială la sfârşitul anului 2011, după protestele care au atacat sistemul la crearea căruia a contribuit.

După un an în guvernul condus de premierul Dmitri Medvedev, el şi-a dat demisia în urma unor suspiciuni de deturnare de fonduri de la Skolkovo, un centru de stat IT.

După cum remarcă observatorii, Putin îşi roteşte oamenii de încredere în posturi importante, având o marjă limitată din care să aleagă. În noul său rol, Surkov va avea un cuvânt de spus în dezvoltarea centrului IT de la Skolkovo.

Surse guvernamentale au declarat pentru Reuters că Surkov a refuzat mai multe posturi, inclusiv funcţia de trimis special al preşedintelui rus în Caucazul de Nord, unde Moscova se confruntă cu o insurgenţă islamistă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor