Rusia pregăteşte un tanc "robotizat" cu care susţine că va doborî "Abrams"-ul american si "Leopardul" german în Donbas

Tancul Marker cu care ruşii susţin că vor ţine piept tancurilor Abrams primite de ucraineni de la SUA
Tancul Marker cu care ruşii susţin că vor ţine piept tancurilor Abrams primite de ucraineni de la SUA (Youtube - captură ecran)

Mijloacele de informare occidentale au inundat săptămâna aceasta căile de comunicaţie cu speranţe pentru Ucraina, în timp ce SUA se pregătesc să trimită 31 de tancuri de luptă principale în această ţară pentru a contracara agresiunea rusă înainte de primăvară. Ceea ce nu a fost foarte mediatizat este faptul că aceste M1 Abrams sunt o versiune modificată şi vor fi lipsite de armura "secretă" cu uraniu.

După aflarea veştii că tancurile fabricate de NATO sunt pregătite să se reverse în Ucraina, fostul şef al agenţiei spaţiale ruse, Dmitri Rogozin, a declarat pentru ziarul rus Pravda că "Marker", un nou tanc robotizat, va fi capabil să "distrugă tancurile occidentale, inclusiv Abrams americane şi Leopards germane".

Rogozin a explicat că tancul-robot recunoaşte şi atacă automat echipamentele ucrainene, inclusiv tancurile NATO, totul datorită sistemului său de inteligenţă artificială şi tehnologiei de învăţare automată.

"Versiunea de luptă a robotului Marker are un catalog electronic în sistemul de control care conţine imagini ale ţintelor atât în domeniul vizibil, cât şi în infraroşu", a spus el.

Directorul Muzeului Apărării Aeriene, colonelul în retragere Iuri Knutov, a declarat pentru ziarul rus Lenta.Ru că "robotul poate astfel să identifice tancurile fabricate de NATO" şi va fi "înarmat cu o mitralieră şi o rachetă antitanc cu o rază de acţiune de până la aproximativ şase kilometri".

Miercuri, Rogozin a scris pe canalul său Telegram:
"Versiunea de şoc a robotului Marker, care va intra în zona de operaţiuni speciale [Donbas] în februarie, va fi capabilă să detecteze automat şi să lovească echipamente ucrainene, inclusiv tancuri americane Abrams şi tancuri germane Leopard".

O problemă majoră pe care forţele ucrainene ar putea să o întâmpine cu M1 Abrams, pe lângă greutate şi un motor cu turbină care consumă mult gaz, este că acestea sunt versiuni mai vechi şi sunt lipsite de blindajul "secret" cu uraniu. Asta ar putea însemna că tancuri trimise de americani sunt destul de vulnerabile.

Potrivit Politico, exportul de Abrams cu blindaj clasificat este interzis, deoarece există temeri că tancurile, dacă sunt capturate, ar putea fi supuse unei inginerii inverse.

Întrebarea care persistă este dacă aceste Abrams "dezgolite" pot rezista la o rachetă antitanc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe