Rusia şantajează India cu afacerile cu petrol şi arme. Îi cere să o ajute să evite lista neagră financiară

Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul indian Narendra Modi.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul indian Narendra Modi. (youtube.com)
D.B.
24.05.2023

Rusia cere sprijinul Indiei pentru a evita să ajungă pe o listă neagră care ar izola şi mai mult Moscova de finanţele globale, potrivit Bloomberg, informează Business Insider.

Presiunea vine în contextul în care, în luna iunie, va avea loc o reuniune a Grupului de Acţiune Financiară Internaţională (FATF) în cadrul căreia membrii grupului ar putea implementa restricţii Rusiei. FATF este un grup interguvernamental care se concentrează pe combaterea spălării banilor şi a finanţării terorismului.

Deşi invazia lansată de Putin în Ucraina a făcut deja din Rusia cea mai sancţionată ţară din lume, o listă neagră a FATF ar plasa Moscova în aceeaşi categorie cu Coreea de Nord, Iran şi Birmania.

Sursa citată afirmă că, în cazul în care Rusia este adăugată pe lista neagră, membrii FATF, băncile, firmele de investiţii şi procesatorii de plăţi trebuie să efectueze o diligenţă suplimentară şi ar putea chiar să adopte contramăsuri.

Suspendată din FATF în februarie, Rusia îndeamnă acum alte ţări, cum ar fi India, să contribuie la contracararea efortului de includere pe lista neagră.

Kremlinul a avertizat India că acordurile de apărare, energie şi transport între cele două ţări ar fi în pericol în urma desemnării. Printre acestea se numără exporturile de arme, cooperarea dintre firmele petroliere Rosneft şi Nayara Energy Limited şi dezvoltarea unui coridor feroviar. Rusia este principalul furnizor de armament al Indiei şi a apărut ca un furnizor important de petrol în ultimul an.

De asemenea, Rusia a declarat că fie şi adăugarea ei pe "lista gri" a FATF - o măsură mai puţin severă - ar ameninţa în continuare afacerile cu India.

Moscova consideră că India are o "credibilitate specială" în cadrul FATF, care ar trebui folosită, dar s-a adresat şi altor guverne pentru un sprijin similar, au declarat surse pentru Bloomberg. Între timp, Ucraina a susţinut lista neagră, dar ea nu este membră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor