Rusia şi-a deplasat avioane de interceptare mig-31 lângă graniţa cu Ucraina



Avion de luptă rusesc MiG-31.
Avion de luptă rusesc MiG-31. (Captură Foto)

Conform Consiliului Naţional ucrainean pentru Securitate şi Apărare, Federaţia Rusă continuă să îşi comaseze forţele la graniţa ruso-ucraineană, aducând inclusiv radare şi avioane de luptă mig-31, interceptori capabili să atingă o viteză maximă de Mach 2,83.

Un număr nespecificat de avioane mig-31 localizate în Perm au fost trimise pe aerodromul Millerovo, din regiunea Rostov, în apropierea graniţei cu Ucraina, un semn că Moscova s-ar putea pregăti să controleze activ spaţiul aerian deasupra centrului administrativ al regiunii separatiste Lugansk (Lugansk Oblast).

Mig-31 este un derivat cu două locuri al avionului de luptă mig-25 şi este în serviciu din 1983. Proiectat pentru a înfrunta bombardiere strategice supersonice americane care zboară la altitudine joasă (B-1B de exemplu), mig-31 are capacităţi de luptă destul de bune la altitudine joasă şi un radar performant.

Echipat cu un sistem de afişaj HUD (Head-Up-Display), avionul mig-31 – numit şi Foxhound – este mai vechi şi mai greu manevrabil decât mig-29 şi Su-27, dar este totuşi un bun interceptor, cu o viteză maximă de Mach 2,83 şi o rază de manevrare de 1.450 km.

Deşi producţia avioanelor mig-31 a fost suspendată la începutul anilor 1990, interceptorul Foxhound este îmbunătăţit pentru a-i extinde durata de viaţă până în 2028 sau 2030, până când i se va găsi un înlocuitor.

De asemenea, Forţele Aeriene Ruse au planuri să trimită mai multe mig-uri-31 pe aerodromul Tiksi de pe coasta rusească a Oceanului Arctic.

Potrivit guvernului ucrainean, alături de mig-uri şi radare, au fost de asemenea raportate trecând graniţa ruso-ucraineană. Mai mult, sute de piese de artilerie şi alte echipamente militare au fost trimise de Federaţia Rusă în interiorul Ucrainei pentru a ajuta rebelii separatişti proruşi care se luptă cu forţele guvernului din Kiev de câteva luni.

În timp ce Rusia neagă orice implicare în conflict, Ucraina şi aliaţii săi vestici acuză Kremlinul de susţinerea cu bani, a

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe