S.O.S. Copacii Capitalei! Arbori "toaletaţi" până la rădăcină pe Kiseleff

Drujbele au pus la pământ zeci de copaci în Bucureşti, de la preluarea Primăriei de către Gabriela Firea. Ultimele victime ale drujbaşilor sunt arborii de pe Kiseleff.
Copac tăiat pe Kiseleff
Copac tăiat pe Kiseleff (Andreea Sfarlea)

În Bucureşti a fost declanşat un adevărat masacru împotriva copacilor, acuză bucureştenii pe internet. După parcurile IOR şi Cişmigiu, drujbele au intrat miercuri şi joi pe Kiseleff, unde au fost tăiaţi 32 de arbori, în cea mai mare parte tineri, copaci care nu reprezentau nici un pericol pentru populaţie, susţine o bucureşteancă, ce a şi postat pe internet fotografii cu cioturile, înainte ca acestea să fie scoase cu totul din pământ.

"A fost măcel, s-a tăiat fără discernământ, mă îndoiesc că a fost vre-un expert care să ghideze muncitorii. Au scos şi majoritatea cioturilor din pământ, iar lemnul a fost procesat la faţa locului, că aşa, nici nu poţi să verifici ce au tăiat. Aceste fotografii arată tot ce a mai rămas.

Copac scos din rădăcini, Kiseleff
Copac scos din rădăcini, Kiseleff (Andreea Sfarlea)

Primăria sectorului 1 nu ştie nimic, îmi recomandă să fac o reclamaţie (o să o fac, şi la ei şi la municipiu!), ADP la primul telefon m-au expediat că cică nu ţine de ei ci de lacuri, la administraţia lacurilor nimeni nu ştie nimic şi "se jură că nu fură", vorba cântecelului, dar mă asigură că "sigur sigur ţine de ADP". Când revin la ADP, şi ameninţ că dimineaţa o să fiu pe Kiseleff cu televiziunea, încep să fie mai receptivi şi chiar mă asigură că o să verifice, să revin mai târziu (am să revin şi mai târziu!).

Copac tăiat pe Kiseleff
Copac tăiat pe Kiseleff (Andreea Sfarlea)

UPDATE: nici ADP nu îi taie, mi-au sugerat să sun la primărie (la cea de sector mai întâi, dar "sigur (sunt de la) primăria mare.

Ce ştie toată lumea cu care am vorbit?! Că "doamna FIREA a zis să se taie tot"!, scrie, pe Facebook Andreea Sfârlea

Copaci tăiaţi pe Kiseleff
Copaci tăiaţi pe Kiseleff (Andreea Sfârlea)

Copaci tăiat pe Kiseleff
Copaci tăiat pe Kiseleff (Andreea Sfarlea)

Reporterii Epoch Times au încercat să contacteze Direcţia de Mediu din cadrul Primăriei Capitalei dar, până la ora difuzării acestei ştiri, telefonul suna în gol.

Potrivit unor surse, încă neconfirmate, este posibil ca arborii de pe Kiseleff să fi fost tăiaţi în baza unui aviz pentru toaletare emis în februarie şi care ar fi expirat în aprilie. Merită precizat însă că potrivit specialiştilor, toaletarea nu se face sub nicio formă în sezonul cald, iar ceea ce se vede în fotografiile postate de Andreea Sfârlea nu e toaletare ci tăiere de-a dreptul.

Mai amintim că în aceste zile pe Facebook au fost postate numeroase fotografii cu copaci tăiaţi în IOR, Cişmigiu şi Herăstrău. Toată această frenezie a tăierilor de copaci a pornit după ce Gabriela Firea a anunţat la finele lui iunie că va solicita toaletarea de urgenţă a copacilor din parcurile bucureştene, după ce, în parcul Cişmigiu, o creangă s-a desprins dintr-un copac şi a lovit şase persoane.

Vom reveni cu mai multe informaţii pe acest subiect.

Later edit - Răspunsul Primăriei Capitalei

"Referitor la sesizările ce privesc defrişarea arborilor situaţi pe bulevardul Kiseleff cât şi în Grădina Cişmigiu, dorim să aducem următoarele precizări:

- Direcţia de Mediu prin Serviciul Avize şi Acorduri a emis la solicitarea ADP Sector 1, avizul nr. 3126/29.06.2016 privind defrişarea unui număr total de 72 exemplare arbori uscaţi 80-100% sau în declin biologic,

- executarea lucrărilor a fost realizată de către ADP Sector 1 în perioada 05-07 iulie 2016,

- ADP Sector 1 elimină şi rădăcinile arborilor uscaţi pregătind astfel terenul pentru plantările compensatorii din toamna acestui an.

Conform prevederilor avizului, ADP Sector 1 are obligaţia plantării în toamna anului 2016 a unui număr de 102 arbori tineri cu balot de pământ, cu diametrul trunchiului de minimum 7 cm şi înălţimea corespunzătoare acestora în funcţie de specie.

- în Grădina Cişmigiu se execută lucrările de defrişare a arborilor uscaţi 100% conform avizului nr. 4497/08.09.2015 . Pentru refacerea fondului vegetal ALPAB are obligaţia plantării unui număr de 35 ex arbori.

Pentru perioada iulie – septembrie 2016, Direcţia de Mediu a emis avizul de eliminare a ramurilor uscate şi a celor frânte/fisurate în urma fenomenelor meteorologice extreme, aviz ce este valabil pentru toţi arborii care necesită această operaţiune, arbori situaţi pe raza municipiului Bucureşti.

În ceea ce priveşte defrişarea arborilor din parcurile Cuza şi Titan (IOR), menţionăm că la solicitarea Primăriei Sectorului 3 – Serviciul Administrarea Domeniului Public, a fost emis avizul nr. 1742/16.06.2016 privind defrişarea a 30 de exemplare arbori uscaţi 80 - 100% sau în declin biologic.", a transmis Primăria Capitalei, în data de 08.07.2016, redacţiei Epoch Times.