Sancţionat pentru tentative de destabilizare a R. Moldova, oligarhul fugar Vlad Plahotniuc a atacat Consiliul UE la CEDO

Vlad Plahotniuc, liderul PD
Vlad Plahotniuc, liderul PD (facebook.com / Vlad Plahotniuc)
Maria Maevschi
29.09.2023

Oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, sancţionat la finele lunii mai de către autorităţile de la Bruxelles pentru tentativele de destabilizare a securităţii Republicii Moldova, a dat în judecată Consiliul Uniunii Europene. Mai exact, fostul lider al Partidului Democrat solicită Curţii Europene a Drepturilor Omului anularea deciziei privind instituirea măsurilor restrictive împotriva sa, a regulamentului de punere în aplicare a hotărârii, precum şi recuperarea cheltuielilor de judecată.

Cauza a fost înregistrată pe data de 9 august, dar a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la 25 septembrie curent, notează Ziarul de Gardă. Avocatul care reprezintă interesele oligarhului fugar Plahotniuc în această cauză este Jason Pobjoy care are o „expertiză deosebită în dreptul UE şi al concurenţei, dreptul public şi drepturile omului, dreptul comercial şi dreptul internaţional public”.

„În susţinerea acţiunii, reclamantul invocă două motive. Primul motiv – erori vădite de apreciere atunci când a considerat că există o bază factuală suficient de solidă pentru a constata îndeplinirea criteriilor de înscriere a reclamantului pe lista vizată de articolul 1 din decizia atacată şi de articolul 2 din regulamentul atacat.

Al doilea motiv – încălcarea drepturilor recunoscute reclamantului în temeiul articolului 6 coroborat cu articolele 2 şi 3 din Tratatul privind Uniunea Europeană, şi al articolelor 47 şi 48 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene”, se arată în rezumatul publicat în Jurnalul Oficial al UE.

Amintim că la 30 mai, Uniunea Europeană a sancţionat cinci persoane, dintre care patru sunt cetăţeni ai Republicii Moldova, iar unul al Federaţiei Ruse, pe motiv că ameninţă stabilitatea şi securitatea statului.

„Ilan Şor este un politician moldovean (lider al Partidului Politic ŞOR) şi om de afaceri care este acuzat de implicare în finanţarea ilegală a partidelor politice din Republica Moldova şi de incitare la violenţă împotriva opoziţiei politice. Partidul ŞOR, pe care îl conduce Ilan Şor, este implicat în plata şi instruirea unor persoane pentru a provoca dezordine şi tulburări în timpul protestelor din Moldova.

Gheorghe Cavcaliuc este fostul şef adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei din R. Moldova. El este cunoscut pentru că a organizat şi a participat la protestele violente din 20 octombrie 2022, alături de Ilan Şor. El şi-a folosit legăturile din cadrul Poliţiei pentru a recruta foşti ofiţeri de poliţie şi a creat un grup paramilitar pentru a „proteja” demonstranţii violenţi. El a fondat un aşa-numit „guvern din umbră” cu scopul de a înlocui Guvernul R. Moldova ales în mod democratic.

Marina Tauber este deputată din partea Partidului ŞOR în Parlamentul Republicii Moldova. Ea a fost acuzată în dosarul „Frauda Bancară” şi este cercetată în două dosare penale legate de finanţarea ilegală din partea unui grup infracţional organizat şi falsificarea raportului privind gestiunea financiară a Partidului ŞOR.

Igor Chaika este un om de afaceri rus responsabil de direcţionarea de bani în sprijinul proiectelor Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) care vizează destabilizarea R. Moldova. El a jucat rolul de „pungă” rusă, canalizând bani către activele FSB din Moldova pentru a aduce ţara sub controlul Kremlinului.

Vladimir Plahotniuc este vizat în numeroase proceduri penale în R. Moldova legate de infracţiuni în legătură cu deturnarea de fonduri ale statului moldovean şi de transferul ilegal în afara R. Moldova. El a fost acuzat în Moldova în dosarul „Frauda Bancară”, al cărui efecte economice afectează încă ţara. De asemenea, el este cercetat pentru mituirea fostului preşedinte al R. Moldova cu o pungă de bani în schimbul unor favoruri politice”, se arată în documentul UE din 30 mai.

Aceşti oameni certaţi cu legea au trădat şi continuă să trădeze interesul naţional, pun în pericol dezvoltarea Republicii Moldova şi lucrează în folosul Kremlinului, a punctat atunci preşedinta Maia Sandu. Mai mult decât atât, decizia Uniunii Europene privind restricţiile înseamnă că persoanelor sus menţionate nu li se va permite circulaţia liberă în ţările care se vor alinia sancţiunilor, le vor fi blocaţi banii şi sechestrate averile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor