Sancţiunile impuse de Occident presează Rusia, sporindu-i dependenţa de China, Coreea de Nord şi alte state problematice [Analişti]

Vladimir Putin (cu spatele) întâmpinându-l pe liderul comunist nord-coreean Kim Jong Un, 13 septembrie 2023
Vladimir Putin (cu spatele) întâmpinându-l pe liderul comunist nord-coreean Kim Jong Un, 13 septembrie 2023 (Youtube - screenshot)

Sancţiunile occidentale pun la grea încercare capacitatea Rusiei de a lupta în Ucraina, chiar dacă economia sa de război pare să reziste şi producţia sa pare în mare parte neafectată, a declarat un expert al unui think tank, potrivit Business Insider.

Stephen Blank, de la Center for European Policy Analysis, a notat că problemele Kremlinului devin tot mai acute, având în vedere în primul rând relaţiile pe care le-a creat pentru a rămâne pe linia de plutire.

"Producţia sa de apărare se confruntă în mod clar cu probleme, având în vedere că Moscova aleargă în mod constant la Coreea de Nord şi Iran pentru rachete, drone şi chiar obuze de artilerie, înregistrând astfel datorii serioase care trebuie plătite în viitor către aceste state problematice", a declarat analistul senior de la Foreign Policy Research Institute.

Din punctul de vedere al lui Blank, aceasta este o consecinţă a îmbunătăţirii eforturilor de sancţionare. De remarcat este un ordin executiv american din decembrie, care permite Departamentului Trezoreriei să impună restricţii asupra instituţiilor financiare străine care sprijină industria militară a Rusiei.

"Aceasta ar putea fi foarte bine un semn al unei întregi noi generaţii de sancţiuni îndreptate împotriva producţiei militare ruse, nu doar împotriva instituţiilor financiare care sprijină maşina de război a Rusiei, ci şi împotriva intermediarilor, companiilor intermediare, posibil chiar şi a comercianţilor şi producătorilor care contribuie la menţinerea activităţii maşinii de război a Rusiei", a scris el pentru CEPA, în ianuarie.

Deja, acest ordin a împiedicat creditorii din India, China, Turcia şi Emiratele Arabe Unite să lucreze cu Rusia, a declarat Blank. Chiar şi o bancă austriacă e luată în vizor de SUA, din cauza unei sucursale pe care o deţine în Rusia.

Acest lucru nu numai că încetineşte producţia de apărare a Moscovei, ci şi reduce veniturile din petrol ale Rusiei, firmele energetice din ţară aşteptând luni de zile pentru a primi plăţi. Sancţiunile individuale au vizat, de asemenea, navele care transportă ţiţei rusesc peste plafonul de preţ occidental de 60 de dolari pe baril, reducând capacitatea Kremlinului de a face comerţ.

Cu mai puţine petroliere disponibile, costurile de transport au crescut, iar discountul oferit de Rusia pentru petrolul său s-a erodat. Acest lucru a făcut ca India să caute ţiţei din ce în ce mai mult în altă parte, în ciuda faptului că a fost cel mai mare cumpărător de petrol rusesc transportat pe mare în 2023.

În schimb China deţine acum acest loc, aprofundând un parteneriat cu Moscova care favorizează Beijingul.

"De asemenea, semnalează dependenţa tot mai mare a Kremlinului de China, ceea ce contrazice întreaga raţiune de a fi a politicii de securitate ruseşti, şi anume afirmarea suveranităţii sale şi a presupuselor drepturi ca mare putere", a declarat Blank.

Alţii au mers atât de departe încât au numit Rusia un nou stat vasal economic al Beijingului, asigurând Chinei petrol la preţ redus şi o piaţă mare pentru produsele sale. Comerţul bilateral dintre cele două ţări a atins 240 de miliarde de dolari anul trecut, în timp ce exporturile chineze în Rusia au crescut cu 12,5% în primele două luni ale anului 2024.

Deşi Blank consideră deplasate criticile potrivit cărora sancţiunile au fost ineficiente, el susţine că trebuie să se facă mai mult pentru ca Occidentul să paralizeze complet eforturile de război ale Rusiei şi să descurajeze comerţul cu aceasta.

SUA şi aliaţii săi trebuie să ofere o strategie mai solidă împreună de aceste restricţii, cum ar fi furnizarea de arme în timp util Ucrainei şi măsuri de contraofensivă la dezinformarea rusă, a precizat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii