Şapte persoane reţinute în Turcia pentru că ar fi vândut informaţii agenţiei de spionaj Mossad din Israel

(Captură Foto)
D.B.
02.02.2024

Poliţia turcă a arestat vineri şapte persoane suspectate că ar fi vândut informaţii serviciului de informaţii israelian Mossad, a anunţat agenţia de presă de stat Anadolu, potrivit AP.

Suspecţii, care ar fi transmis detalii către Mossad prin intermediul unor detectivi privaţi, au fost reţinuţi în cadrul unei operaţiuni comune cu Organizaţia Naţională de Informaţii din Turcia, sau MIT.

Acţionând în baza unor mandate emise de Procurorul şef din Istanbul, ofiţerii de poliţie din cadrul secţiei antiteroriste şi de informaţii au efectuat raiduri în Istanbul şi în oraşul Izmir de pe coasta de vest, a relatat Anadolu.

Se crede că alţi doi suspecţi din cadrul anchetei ar fi fost reţinuţi anterior.

Luna trecută, 34 de persoane au fost reţinute de poliţia turcă sub suspiciunea că ar fi spionat pentru Israel. Acestea au fost acuzate că plănuiau să desfăşoare activităţi care includeau recunoaşterea şi apoi "urmărirea, agresarea şi răpirea" cetăţenilor străini care trăiesc în Turcia.

La momentul respectiv, ministrul Justiţiei, Yilmaz Tunc, a declarat că majoritatea suspecţilor au fost acuzaţi de comiterea de "spionaj politic sau militar" în numele serviciilor de informaţii israeliene.

Mossadul ar fi recrutat palestinieni şi cetăţeni sirieni în Turcia în cadrul unei operaţiuni împotriva străinilor care trăiesc în Turcia.

În urma arestărilor din 2 ianuarie, Anadolu a citat un document al procuraturii în care se spune că operaţiunea a vizat "cetăţeni palestinieni şi familiile acestora [...] în cadrul conflictului israeliano-palestinian în curs de desfăşurare".

Şeful agenţiei de securitate internă israeliene Shin Bet a declarat în decembrie că organizaţia sa este pregătită să vizeze Hamas oriunde, inclusiv în Liban, Turcia şi Qatar.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat Israelul cu privire la "consecinţe grave" dacă Israelul va continua cu ameninţarea sa de a ataca oficiali Hamas pe teritoriul turc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor