Sărăcia românilor, blestemul copiilor

(photos.com)
Bogdan Costea
26.02.2013

Statistica europeană arată că în România, aproape jumătate dintre copii trăiesc în sărăcie şi nu au şansa să evolueze cum ar face-o în alte condiţii. De vină, potrivit unui raport Eurostat, preluat de Digi TV, este lipsa de educaţie a părinţilor.

Raportul Eurostat, dat publicităţii la începutul acestei săptămâni, a scos la iveală faptul că 49% dintre copiii români riscă să trăiască în sărăcie. România este, din acest punct de vedere, la coada clasamentului, mult sub media europeană.

Singurul stat din Uniunea Europeană aflat în urma României, în acest clasament, este Bulgaria. Potrivit raportului, la nivelul UE, 27% din minori sunt expuşi riscului de sărăcie sau excluziune socială. La polul opus, cel mai scăzut procent al copiilor afectaţi de lipsuri materiale este înregistrat în ţările nordice: Suedia, Danemarca şi Finlanda. Un loc fruntaş în acest clasament ocupă şi Slovenia.

Din raportul Eurostat reiese că principalul motiv pentru care minorii ajung să aibă un nivel de trai scăzut şi să fie marginalizaţi de societate, este educaţia precară a părinţilor lor. Dintre toate ţările europene, această legătură se vede cel mai mult în România. Un alt motiv pentru nefericirea celor mici, constatat de specialiştii europeni în statistică, este migraţia populaţiei.

Pe de altă parte, un raport recent al unei organizaţii neguvernamentale arată că viaţa copiilor de la sat este aceeaşi ca şi acum 20 de ani. Din cauza sărăciei, două treimi din cei care se îmbolnăvesc sunt trataţi acasă, aproape un sfert merg pe jos distanţe uriaşe până la şcoală, iar un copil din zece se culcă adesea flămând.

Mulţi dintre copiii de la sat renunţă la şcoală exact în momentul în care ar trebui să-şi aleagă drumul pe care vor merge în viaţă. Sunt nevoiţi să muncească de la vârste fragede, ca să-şi susţină familiile.

Două treimi dintre copiii de la sat sunt trataţi acasă atunci când se îmbolnăvesc. 23 % merg mai mult de o oră şi jumătate pe jos în drum spre şcoală, iar 85 % dintre tinerii care au absolvit 8 clase nu-şi continuă studiile şi nici nu se angajează.

”Aproximativ 10% dintre copii declară că au zile când se duc la culcare flămânzi. Avem cam 40% dintre copiii de clasele I-VIII care nu pot să citească fără greşeală un text de 60 de cuvinte, iar dintre ei, 4% nu îl înţeleg”, a declarat Daniela Buzducea - manager World Vision România.

Studiul a fost realizat în 1460 de gospodării din 8 judeţe şi este reprezentativ la nivel naţional pentru familiile din mediul rural.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor