Scandal de proporţii: luare de mită şi favoruri sexuale la China Unicom


Un bărbat vorbeşte la telefon în timp ce trece pe lângă logo-ul companiei chineze de telecomunicaţii China Unicom.
Un bărbat vorbeşte la telefon în timp ce trece pe lângă logo-ul companiei chineze de telecomunicaţii China Unicom. (Liu Jin/AFP/Getty Images)

China Unicom, una dintre cele mai mari companii de telecomunicaţii chineze, deja aflată sub mare presiune datorită campaniei anticorupţie desfăşurate de regimul chinez, a fost implicată într-o multitudine de infracţiuni, conform unor rapoarte recente – luarea de mită, corupţia şi favorurile sexuale răspândite -, descoperite în urma unei investigaţii oficiale desfăşurate în decembrie 2014.

Pentru directorii China Unicom, clasată pe locul 3 în cadrul celor mai mari furnizori de telecomunicaţii din lume, nepotismul şi luarea de mită reprezintă ceva normal, se susţine într-un raport.

Raportul care detaliază numeroasele cazuri de corupţie ale gigantului chinez în telecomunicaţii a fost publicat în 5 februarie pe website-ul Comisiei Centrale pentru Inspectare a Disciplinei (CCID), agenţia anticorupţie a Partidului Comunist Chinez.

Mass media chineză condusă de stat a evidenţiat rapid ceea ce ar trebui citit în raportul CCID.

“Serviciile sexuale pentru favoruri sunt răspândite în cadrul China Unicom”, a susţinut un editorial publicat în 6 februarie de People’s Net, publicaţia online a Cotidianul Poporului, purtătorul de cuvânt în sectorul media al regimului comunist chinez.

“Nu ar fi o exagerare să prezicem că mai mulţi ‘tigri’ şi mai multe ‘muşte’ de la China Unicom vor fi înlăturaţi”, susţine articolul. “Aceste persoane ce urmează a fi înlăturate cu siguranţă sunt implicate în aceste scandaluri sexuale şi financiare.”

“Tigrii” şi “muştele” sunt doi termeni în jargonul politic chinez care se referă la oficiali corupţi de nivel înalt şi scăzut din Partidul Comunist Chinez (PCC).

Raportul CCID i-a fost prezentat prima dată lui Chang Xiaobing, preşedintele China Unicom, de către Li Xiaohong, persoana care conduce forţa de acţiune anticorupţie, şi de către Ning Yanling, director al Unităţii Centrale pentru Inspecţie Nr. 8 din cadrul CCID.

În decembrie 2014, doi directori de nivel înalt ai China Unicom – Zong Xinhua, manager general al departamentului IT şi pentru comerţ online, şi Zhang Zhijiang, manager general al Departamentului pentru construirea reţelelor – au fost înlăturaţi din poziţiile lor pentru luare de mită şi “încălcări ale disciplinei” – expresie care în jargonul politic al PCC se referă la corupţie.

Lupte politice

Un alt articol de opinie publicat în aceeaşi zi de People’s Net a atras atenţia asupra unei alte părţi din raportul anticorupţie privind China Unicom.

“Echipa de inspecţie a primit indicii în ceea ce priveşte unele probleme, acestea fiind transmise Comisiei Centrale pentru Inspectarea Disciplinei, Departamentului Organizaţional şi Comisiei pentru Monitorizarea şi Administrarea Bunurilor din cadrul Consiliului de Stat”, conform raportului.

“Un ‘tigru’ din China Unicom va cădea”, a susţinut articolul din People’s Net. “Singura întrebare este dacă un ‘tigru şi mai mare’ va cădea imediat după aceea.”

Analistul politic independent Tang Jingyuan a declarat că raportul este direcţionat către Jiang Mianheng, fiul fostului lider PCC Jiang Zemin.

“Jiang Mianheng controlează China Unicom din spatele scenei”, a susţinut Tang într-un interviu cu New Tang Dynasty Television, un post de televiziune cu sediul în New York. “Investigarea lui Zhang Zhijiang şi dispariţia bruscă a lui Yan Po ne aruncă atenţia asupra faptului că China Unicom va fi lovită de un cutremur major care va expune multe secrete întunecate.”

Yan Po a fost manager general pentru secţiunea internaţională a companiei China Unicom. Anterior, Epoch Times a raportat că Yan Po a fugit din China.

“Neregulile financiare legate de Jiang Mianheng vor fi expuse de asemenea în curând”, a mai afirmat Tang. “Orice acuzaţie împotriva lui Jiang Mianheng este un alt pas în campania împotriva lui Jiang Zemin.”

Analiza lui Tang are un precedent în investigarea şi prăbuşirea fostului ţar al securităţii chineze Zhou Yongkang, un aliat al lui Jiang Zemin.

“Înainte ca Zhou Yongkang să fie înlăturat, fiul său, Zhou Bin, a fost atacat prima dată”, a adăugat Tang.

Tânărul Zhou, un om de afaceri bogat, a fost arestat în iulie 2014 pentru practici ilegale de afaceri. Luna următoare, tatăl său a fost la rândul său inclus într-o anchetă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe