Scandal uriaş în Parlament pe tema revocării lui Dragnea şi Iordache! Opoziţia: Majoritatea PSD-ALDE nu mai există! Punct

Opoziţia anunţă o victorie majoră în Parlament, în urma scandalului declanşat de solicitarea de revocare a lui Liviu Dragnea şi a lui Florin Iordache de la şefia Camerei Deputaţilor.
Liviu Dragnea(Presedinte PSD),
Liviu Dragnea(Presedinte PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)

UPDATE. Cum Florin Iordache a refuzat să supună la vot introducerea pe ordinea de zi a cererilor de revocarea a sa şi a lui Liviu Dragnea de la şefia Camerei Deputaţilor, Opoziţia şi-a organizat practic propriul vot sub conducerea vicepreşedintelui forului, Marilen Pirtea, care a "prezidat" şedinţa de la tribună. În acel moment, Opoziţia a ridicat mâinile şi a votat pentru revocarea celor doi.

PSD nu recunoaşte, însă, evident acest vot şi susţine că în pofida faptului că există precedentul Roberta Anastase şi două decizii CCR pe această temă, susţine că revocarea lui Dragnea şi Iordache poate fi cerută numai de liderul grupului parlamentar care i-a propus în funcţii, respectiv social-democratul Suciu, şi invocă în acest sens Regulamentul Camerei Deputaţilor.

Sintetizând, situaţia este încurcată în acest moment în sensul în care Opoziţia susţine că cei doi sunt demişi dar admiţând însă, pe de altă parte, că mai trebuie dat un vot final în Parlament. PSD continuă să transmită că cele două propuneri nici nu au intrat pe ordinea de zi şi nici nu vor intra altfel decât cere regulamentul, respectiv dacă o cere PSD via Biroul Permanent, sau dacă toţi liderii grupurilor parlamentare sunt de acord cu acest lucru, ceea ce la această şedinţă nu s-a întâmplat şi nici nu se va întâmpla în viitor.

"Realitatea momentului este următoarea: Liviu Dragnea a fugit. De mult timp, a fugit din fruntea Camerei Deputaţilor, însă a capturat statul român şi Parlamentul României prin interpuşi. Exact aşa cum fac infractorii. Dl. Iordache este cel mai umil şi slugarnic interpus al dl. Dragnea.

Realitatea momentului pe care o constatăm este următoarea:

1. Majoritatea PSD-ALDE nu mai există;
2. Liviu Dragnea este revocat din funcţia de Preşedinte al Camerei Deputaţilor;
3. Florin Iordache este revocat din funcţia de Vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

PNL, USR, PMP, Pro România, parlamentari neafiliaţi, unii reprezentanţi ai minorităţilor, nu mai pot tolera modul abuziv în care PSD-ALDE au confiscat Camera Deputaţilor şi în care au ales să voteze de acum orice proiect de lege.

Dacă PSD-ALDE nu ia act de voturi date democratic în Camera Deputaţilor, toţi cei menţionaţi îşi rezervă dreptul de a părăsi lucrările Parlamentului, pentru că Florin Iordache nu avea ce căuta pe acel scaun, pentru că PSD şi ALDE conduc doar abuziv Camera Deputaţilor", a transmis Raluca Turcan.

* * *

UPDATE: Social-democratul Florin Iordache a decis să încheie şedinţa din lipsă de cvorum.

* * *

UPDATE: PNL, USR, PMP, Pro România nu mai suportă modul abuziv în care conduceţi această Cameră şi în care PSD îşi adoptă abuziv proiectele de lege, declară Raluca Turcan de la tribuna Parlamentului, reiterând ideea că parlamentarii Opoziţiei vor intra în grevă parlametară.

Opoziţia susţine că Dragnea a fost revocat în urma votului pe care l-au dat parlamentarii Opoziţiei, sub conducerea unui vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor - Marilen Pirtea, de la PNL.

* * *

UPDATE: Scandalul este în toi în plen, parlamentarii Opoziţiei s-au ridicat în picioare şi au venit lângă tribuna de plen. Liberalii au votat pur şi simplu pentru revocare.

Florin Iordache anunţă că declară şedinţa închisă FĂRĂ să pună pe ordinea de zi propunerile de revocare a sa şi a lui Dragnea.

Majoritatea parlamentarilor Opoziţiei sunt lângă tribuna plenului, nemulţumiţi.

Florin Iordache a anunţat că, la ora 12:00, începe "sesiunea de vot final".

* * *

UPDATE: Prim-vicepeşedintele PNL Raluca Turcan a anunţat că liberalii ar putea intra în grevă parlamentară dacă PSD nu va supune la vot solicitarea de revocare din funcţie a lui Liviu Dragnea şi a lui Florin Iordache de la şefia Camerei Deputaţilor.

"Nu voi mai pleca de la acest microfon şi există posibilitatea să intrăm în grevă parlamentară dacă dvs nu supuneţi la vot solocitările noastre. Sunt făcute în baza regulamentului de un grup parlamentar care reprezintă milioane de oameni", a decarat Turcan.

Cerinţele liberalilor:

- prelungirea programului de lucru cu ora;

- sistarea dezbaterilor generale pe subiectul introducerii altor puncte pe ordinea de zi;

- schimbarea procedurii de vot pentru a nu fi manipulare a votului prin reţeaua electronică pe care o folosiţi cum vreţi;

- să conducă această şedinţa vicepreşedintele Marilen Pirtea.

* * *

UPDATE: La tribună a venit şi Tudor Benga (USR)

"Vă huiduie lumea la Alba Iulia, vă huiduie lumea la Focşani, vă huiduie .. (...) Dle Iordache, ştiţi cum vă spune lumea dvs pe stradă? Ciordache, toată lumea vă ştie de Ciordache.

Iordache - Numai puţin dl coleg, numai puţin, vă rog, vă rog...

* * *

UPDATE: La tribuna Camerei a luat cuvântul şi Robert Turcescu (PMP), care a criticat dur refuzul lui Iordache de a supune la vot cererea de revocarea a lui Dragnea şi a lui însuşi de la şefia Camerei.

"Ne-aţi spus atâţia ani că Plenul este suveran. Azi ne spuneţi că Plenul nu e suveran.

În iulie anul acesta, o statistică publică ne arăta că preşedintele Camerei, dl Dragnea absentase la mai mult de jumătate dintre şedinţele Camerei Deputaţilor. Dacă (eraţi la privat n.r.) şi aţi fi avut un angajat pe nume Dragnea care lipsea de la serviciu, îl dădeaţi afară în secunda 3, îl dădeaţi afară după primele 3-5 absenţe, nu aşteptaţi să lipsească jumătate din timp. (...) Invitaţi regulamentul, dle Iordache, eu vă invit să veniţi aici şi să explicaţi cu regulamentul în mână unde scrie că nu supuneţi la vot cererea plenului de revocarea a dlui Dragnea şi a dvs. Vă mai aduc aminte o vorbă populară: fie roata şi pătrată, tot se-nvârte ea odată", a declarat Turcescu.

* * *

UPDATE: Deputatul PNL Gigel Ştirbu reproşează PSD-ului că tratează lucrurile cu dublă măsură, reamintind că exact ceea ce cer azi liberalii - supunerea la vot în plen a revocării lui Dragnea şi Iordache - a făcut PSD-ul în 2012, când a obţinut revocarea Robertei Anastase de la şefia Camerei. Iar acum le refuză liberalilor un drept de care ei, social - democraţii, au beneficiat.

"În Egiptul antic, faraonul era îngropat cu slugile sale, de aceea vă spun, dragi colegi, ceea ce se întâmplă azi aici e o prefaţă a ceea ce se va întâmpla cu siguranţă. Nu puteţi, oricât de mult se va prelungi asta să evitaţi dezastrul. Dle preşedinte de şedinţă Iordache, vreau să vă întreb, aţi fost de acord cu sesizarea adresată de PNL şi PSD majorităţii de atunci, dvs, dle Nicolicea, aţi fost de acord, în 2012? Ce s-a întâmplat de atunci şi până acum? Vă spun eu, Dragnea a devenit preşedintele Camerei şi premierul acestei ţări. Asta s-a întâmplat", li s-a adresat Ştirbu social-democraţilor.

* * *

UPDATE. Fostul premier Victor Ponta a luat şi el cuvântul să reamintească faptul că ceea ce le cer liberalii social-democraţilor să facă este exact ceea ce PSD a făcut în urmă cu 6 ani când a cerut şi a obţinut revocarea din funcţie a Robertei Anastase. Atunci, documentul în baza căruia a fost cerută revocarea Robertei Anastase a fost scris de Nicolicea şi de Iordache, cel care astăzi susţine hotărât că cererea de revocarea a sa şi a lui Dragnea este contrar regulamentului.

"Vă amintesc că ce spuneţi dvs astăzi spunea acum 6 ani şi dna Anastase. Aceasta a părăsit însă conducerea şedinţei, care a fost preluată de Zgonea şi propunerea s-a supus la vot ceea ce sunt convins că veţi face şi dvs acum!", s-a adresat Ponta lui Iordache.

* * *

UPDATE. În discuţie a intervenit şi liberalul Florin Roman care i-a cerut lui Iordache să îşi dea demisia şi să nu fie laş.

"Dacă aveţi majoritate, arătaţi-o prin vot! Dacă nu, sunteţi nişte laşi, nişte laşi care stau în bancă. Dle Iordache, sunteţi mândru că avem în fruntea Camerei Deputaţilor pe dl Dragnea condamnat penal de două ori, o dată definitiv, o dată în a doua instanţă? Sunteţi mândru când lumea spune că Dragnea a furat de la copii? Vă solicit, dle Iordache, să vă daţi demisia, dar înainte de asta vă cer să respectaţi constituţia, nu dvs decideţi (punerea la vot), decide plenul", a declarat Roman de la tribuna Plenului.

Replica lui Iordache nu s-a lăsat aşteptată:

"În nicun caz nu sunt laş. Obligaţia mea e să respect regulamentul şi am spus că voi supune votului orice cerere care e conform regulamentului. Cred că în ultimii 2 ani de zile am demonstrat că am avut majoritate, că au plecat 4 colegi, avem majoritate. Dar înainte de majoritate trebuie să respectăm majoritatea."

* * *

În vociferările membrilor PSD, liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan a cerut, miercuri dimineaţa, în şedinţa de plen, revocarea lui Florin Iordache din funcţiile de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi de membru al Biroului Permanent, acuzându-l pe acesta că a condus cu încălcarea regulamentului şi a Constituţiei şedinţa de declaraţii politice din această dimineaţă, în condiţiile în care Biroul Permanent o desemnase pe Carmen Mihălcescu să conducă şedinţa.

Raluca Turcan a mai precizat că cererea a fost înregistrată la Secretariatul General al Camerei Deputaţilor şi a cerut înscrierea solicitării pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi.

Fosta şefă PNL a cerut ca votul să fie cu mâna ridicată "căci am avut nenumărate dovezi că votul electronic funcţionează la comanda conducerii Camerei Deputaţilor". De asemenea, a cerut înscrierea pe ordinea de zi a revocării lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

La finele discursului său, liderului deputaţilor PNL i-a cerut lui Iordache să îşi părăsească locul la prezidiu întrucât există o cerere de revocare a sa: "Vă rog să părăsiţi conducerea şedinţei, aveţi o solicitare de revocare şi nu aveţi dreptul să conduceţi şedinţa."

"În niciun caz nu voi supune votului. Nu am ce să supun la vot", a replicat Florin Iordache, după care i-a chemat pe liderii de grup la prezidiu, să discute cu ei.

Turcan i-a reproşat în continuare lui Iordache faptul că este la conducerea şedinţei Camerei ilegal, căci încalcă practic atât art 64 din regulamentul Camerei cât şi două decizii ale CCR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne