"Scăpată de sub control", epidemia de ebola ar mai putea dura între 12 şi 18 luni

Nigeria confirmă primul deces cauzat de Ebola.
Nigeria confirmă primul deces cauzat de Ebola. (Isaac Kasamni / AFP / Getty Images)

Epidemia de ebola care afectează Africa de Vest ar mai putea dura între 12 şi 18 luni, au anunţat cercetătorii americani, potrivit DailyMail.

Epidemiologii au creat modele computerizate ale epidemiei de ebola pentru Institutul de Sănătate Naţional şi Departamentul de Apărare.

Modelul creat este mult mai sumbru decât cel estimat de Organizaţia Mondială de Sănătate (WHO), care aprecia luna trecută că epidemia va mai dura nouă luni şi va ajunge la un total de 20.000 de cazuri.

Unii cercetători au apreciat că virusul ar putea creşte până la o asemenea rată încât numărul cazurilor ar putea ajunge la 20.000 pe lună, potrivit New York Times.

OMS îşi menţine estimările, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al organizaţiei.

Centrele americane pentru Controlul Bolii şi Prevenţie (CDC) vor efectua propriile evaluări, iar rezultatele vor fi făcute publice cât de repede posibil.

Directorul CDC, Thomas Frieden, a declarat că situaţia se îngreunează şi că ”scapă de sub control”.

Spre deosebire de celelalte epidemii care au fost limitate în zonele rurale, criza curentă de ebola se răspândeşte rapid în oraşele dens populate aşa cum este de pildă Monrovia, capitala Liberiei.

Răspândirea epidemiei capătă viteză, cel mai recent raport din Liberia anunţând 400 de cazuri, dublul cifrei de săptămâna anterioară, potrivit New York Times.

Pe 7 septembrie, erau înregistrate 4.366 de cazuri de ebola, inclusiv 2.218 decese, în Sierra Leone, Guineea şi peste jumătate în Liberia.

OMS a recunoscut că este probabil să existe un număr substanţial de ”cazuri şi decese neanunţate”.

În timp ce bilanţul victimelor de ebola din Africa de Vest a crescut rapid săptămâna trecută, OMS a declarat vineri că are nevoie de cel puţin 500 de experţi străini.

De asemenea, Medici Fără Frontiere (MFF) a cerut naţiunilor bogate să trimită echipe medicale militare în Africa de Vest pentru a întări sistemele de sănătate, care sunt copleşite de boală.

Cuba a anunţat vineri că va trimite 165 de cadre medicale în Sierra Leone începând de luna viitoare - cel mai mare contingent de doctori şi asistente înregistrat până acum.

Armata Statelor Unite a declarat că va construi un spital cu 25 de paturi în valoare de 22 de milioane de dolari în Liberia, destinat cadrelor medicale infectate. Oficialii Pentagonului au declarat că spitalul va fi construit de armata americană şi oferit liberienilor.

Franţa a declarat că va trimite 20 de specialişti în dezastre biologice către fosta sa colonie Guineea. Iar Marea Britanie va construi şi opera un spital cu 62 de paturi în Sierra Leone.

MFF a declarat că angajamentele guvernelor Occidentale reprezintă numai o mică parte din paturile necesare. Organizaţia a estimat că numai în Monrovia sunt necesare sute de paturi suplimentare, după ce pacienţii au fost refuzaţi din cauza clinicilor supra-aglomerate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe