Şeful CIA: China reprezintă cea mai mare provocare geopolitică pentru SUA în secolul XXI

Miliţieni chinezi în Shanghai, China
Miliţieni chinezi în Shanghai, China (Hu Chengwei/Getty Images)
Ana Ion
15.04.2022

Statele Unite şi China sunt în dezacord pe o serie de subiecte, de la comerţ la drepturile omului în Tibet, Hong Kong şi în regiunea Xinjiang din vestul Chinei, precum şi în legătură cu Taiwanul, afirmarea Beijingului în Marea Chinei de Sud şi pandemia de coronavirus.

China reprezintă cel mai mare test geopolitic pentru SUA în secolul XXI, a declarat în acest context directorul CIA, William Burns, subliniind că această ameninţare este mai serioasă decât cea din partea Rusiei din timpul Războiului Rece.

Burns a făcut aceste remarci, joi, în faţa membrilor Comisiei speciale a Camerei Reprezentanţilor pentru Informaţii, în timpul unei audieri a Congresului privind ameninţările mondiale.

"Cred că Beijingul reprezintă cel mai mare test geopolitic pentru Statele Unite până în secolul XXI, din câte văd eu", a declarat Burns.

"Ceea ce distinge această provocare venită dinspre un Partid Comunist Chinez din ce în ce mai potrivnic, faţă de, spre exemplu, provocarea cu care ne-am confruntat în timpul Războiului Rece cu Uniunea Sovietică este că această nouă provocare se desfăşoară într-o gamă întreagă de domenii, de la cel militar la cel ideologic, de la păstrarea valorilor noastre până la, în special, domeniul economic care are în centrul său, concurenţa şi, de asemenea, tehnologia", a declarat Burns.

Răspunzând la o întrebare a senatorului Peter Welch, Burns a declarat că într-adevăr vor exista unele domenii în care este în interesul lor reciproc să colaboreze. Schimbările climatice şi neproliferarea nucleară sunt câteva dintre aceste domenii.

Dar există un număr tot mai mare şi în creştere de domenii în care China reprezintă o adevărată provocare, a precizat el.

În timpul audierii, congresmanul Raja Krishnamoorthi, singurul indiano-american din Comisia de informaţii a Camerei Reprezentanţilor, a declarat că Beijingul posedă capacităţi substanţiale de atac cibernetic care au fost identificate cu perturbări localizate ale infrastructurii în diferite ţări, de exemplu, în urma confruntărilor dintre China şi India, pe linia de control real.

"Recent, în toamnă, a existat o pană de curent temporară în Mumbai pe care oamenii ar putea să o fi asociat cu entităţi cu sediul în China. Ne puteţi garanta că guvernul chinez nu poate face în niciun oraş de aici ceea ce ar fi putut face în alte locuri de pe Pământ?", a întrebat el.

Congresmanul Adam Schiff, preşedintele Comisiei pentru informaţii din Camera Reprezentanţilor, a declarat că Rusia şi China au capacităţi şi intenţii diferite, dar ambele caută să provoace, să perturbe şi să suplinească ordinea democratică liberală construită de Statele Unite.

"Ne confruntăm cu provocări din partea acestor două naţiuni în toate domeniile, unele dintre ele foarte imediate, cu Rusia mobilizându-şi forţele de-a lungul graniţei cu Ucraina şi China luând măsuri agresive faţă de Taiwan. Şi trebuie să ne confruntăm cu ameninţări persistente din partea unor naţiuni precum Coreea de Nord şi Iranul", a afirmat el.

Un ordin executiv emis de preşedintele Joe Biden în această dimineaţă arată clar că Statele Unite nu vor mai sta cu mâinile în sân în faţa agresiunii ruseşti, a spus Schiff.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor