Şeful informaţiilor militare ucrainene avertizează: Ne vom confrunta cu o situaţie dificilă începând cu jumătatea lunii mai

Kirilo Budanov
Kirilo Budanov (Anadolu Agency via Getty Images)
Redacţia
22.04.2024

Începând cu jumătatea lunii mai, Ucraina se va confrunta cu o situaţie "dificilă" dar "nu catastrofală" pe front, a declarat şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene (GUR), Kirilo Budanov, informează The Kyiv Independent.

Pe fondul întârzierilor în ceea ce priveşte ajutorul american şi al intensificării atacurilor ruseşti, Kievul a intrat în ceea ce unii au numit cea mai dificilă fază a războiului la scară largă de la începutul anului 2022.

"Ne aşteaptă o situaţie dificilă în viitorul apropiat. Dar nu va fi catastrofală, să fie clar. Nu va fi un Armaghedon, aşa cum spun mulţi [...] Nu vom vorbi pe larg despre asta acum, dar va fi o perioadă dificilă. La jumătatea lunii mai, începutul lunii iunie", a declarat Budanov, vineri, într-un interviu acordat BBC, cu câteva zile înainte ca, după luni de stagnări, Camera Reprezentanţilor din SUA să aprobe un ajutor suplimentar pentru Ucraina.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia ar putea lansa o ofensivă majoră fie la sfârşitul lunii mai, fie în iunie.

Vorbind despre modul în care s-au schimbat forţele ruse de la începutul războiului la scară largă, Budanov a recunoscut că infanteria Moscovei are acum echipamente mai bune decât înainte.

În acelaşi timp, Rusia se confruntă cu deteriorarea calităţii vehiculelor militare şi a altor echipamente grele, deoarece este vorba în principal de "echipamente reparate, restaurate din depozite pentru stocare pe termen lung".

"În ceea ce priveşte calitatea personalului: cei care au luat parte la prima fază a invaziei la scară largă din 2022 au fost adevăraţi profesionişti, contractori cu experienţă de luptă. Dar, de atunci, nu a mai rămas aproape niciunul dintre ei. Rusia luptă cu forţe mobilizate", a subliniat şeful informaţiilor militare ucrainene.

Potrivit lui Budanov, moralul ruşilor s-a îmbunătăţit după capturarea Avdiivka, "dar acesta a fost un fenomen temporar".

După cucerirea Avdiivka, oraş-cheie din linia întâi în regiunea Doneţk, Rusia a început să îşi concentreze eforturile asupra Ceasiv Iar, un oraş situat la vest de oraşul Bahmut ocupat.

Comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, a declarat la 13 aprilie că situaţia de pe frontul de est al Ucrainei s-a "deteriorat semnificativ în ultimele zile".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor