Şeful ONU face apel pentru încetarea conflictului din Yemen

Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon.
Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon. (Spencer Platt / Getty Images)

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a făcut apel pentru încetare imediată a conflictului din Yemen şi reluarea discuţiilor pentru pace conduse de ONU în această ţară.

Miercuri, şeful ONU a declarat că a luat notă de declaraţia Riadului în privinţa suspendării campaniei de lovituri aeriene împotriva membrilor comitetelor populare, incluzându-i pe luptătorii Houthi, adăugând că acest pas este binevenit.

El a declarat că ONU susţine reluarea rapidă a procesului politic din Yemen şi a livrărilor de ajutoare umanitare în ţară.

Ban a declarat că el aşteaptă “răspunsuri pozitive” din partea participanţilor importanţi în acest conflict în ceea ce priveşte numirea unui nou delegat special în Yemen, care-l va înlocui pe Jamal Benomar.

Benomar s-a retras din funcţie în această lună după ce, timp de 4 ani, a depus eforturi pentru realizarea unei tranziţii politice paşnice în ţara arabă sărăcită. Secretarul general al ONU îl are în vedere pe diplomatul Ismail Ould Cheikh Ahmed din Mauritania ca înlocuitor al fostului delegat special.

Purtătorul de cuvânt al guvernului saudit, generalul de brigadă Ahmed al-Assiri, a anunţat marţi finalizarea primei faze a războiului saudit împotriva Yemenului.

Totuşi, el a adăugat că blocada navală saudită ridicată în jurul Yemenului va rămâne în vigoare şi că forţele saudite vor continua să îi vizeze pe luptătorii mişcării Houthi Ansarullah din Yemen.

Arabia Saudită şi-a început agresiunea militară în Yemen în 26 martie – fără un mandat ONU – urmărind să îl readucă la putere pe fostul preşedinte Abd Rabbuh Mansur Hadi, care este un aliat apropiat al Riadului.

Conform rapoartelor, aproape 1.000 de oameni au fost ucişi în timpul agresiunii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe