Şeful Pentagonului reafirmă sprijinul pentru Filipine, criticând comportamentul "periculos" al Chinei

Austin Lloyd III, secretarul american al Apărării
Austin Lloyd III, secretarul american al Apărării (Brendan Smialowski/AFP via Getty Images)

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a reafirmat angajamentul Washingtonului faţă de un tratat de apărare reciprocă cu Filipine şi a criticat ca fiind "periculoasă" folosirea de către China a tunurilor de apă şi întreruperea unei misiuni de aprovizionare a Filipinelor săptămâna trecută, transmite Reuters.

Într-o convorbire telefonică purtată miercuri cu omologul său filipinez Gilberto Teodoro, Austin "a reafirmat angajamentul puternic al SUA faţă de Filipine", după obstrucţionarea de către China la Second Thomas Shoal "a unei misiuni legitime de reaprovizionare a Filipinelor", se arată într-un comunicat al Pentagonului.

Austin a subliniat că sprijină Filipine în ceea ce priveşte apărarea drepturilor sale suverane şi a jurisdicţiei sale, se mai arată în comunicat.

Filipine trimite în mod obişnuit bărci la Second Thomas Shoal pentru a livra provizii unui mic grup de soldaţi ai săi detaşaţi pentru a păzi o navă de război care a fost eşuată intenţionat pe un recif în urmă cu 25 de ani.

Filipine s-a înfuriat din cauza a ceea ce numeşte agresiuni repetate ale gărzii de coastă chineze în jurul unor zone disputate situate în interiorul zonei economice exclusive de 320 de kilometri a Manilei.

China a avertizat luni Filipine să se comporte cu prudenţă şi să caute dialogul, afirmând că relaţiile lor se află la o "răscruce", deoarece confruntările dintre gărzile lor de coastă cu privire la revendicările maritime au agravat tensiunile.

China, care revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud, a acuzat Filipine de invadarea teritoriului său şi afirmă că a luat măsurile necesare împotriva navelor. Ea a cerut Statelor Unite să nu intervină.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe