Şeful Wagner se teme că serviciul de securitate rus "îl va prinde" pentru fraudă fiscală [Raport]

Şeful mercenarilor din grupul Wagner,  Evgheni Prigojin
Şeful mercenarilor din grupul Wagner,  Evgheni Prigojin (Youtube - captură ecran)
D.B.
21.03.2023

O caracteristică din ce în ce mai proeminentă a relatărilor privind războiul din Ucraina a fost rolul jucat de Evgheni Prigojin, omul de afaceri rus şi fondatorul grupului de mercenari Wagner, afirmă un material publicat de Sky News.

Sursa citată notează că în ultimele luni s-a vorbit mult despre aparenta luptă dusă de Prigojin pentru putere cu anumite personaje de rang înalt din comandamentul militar rus şi despre concurenţa pentru întâietate în faţa lui Vladimir Putin.

Dar un nou raport publicat de Dossier Center, un proiect de investigaţie non-profit fondat de opozantul rus Mihail Hodorkovski, conţine o serie de afirmaţii interesante despre Prigojin, bazate pe dosare scurse de la companiile acestuia.

Dmitri Alperovitci, un comentator proeminent al războiului şi director de securitate cibernetică de origine rusă, a enumerat cele mai importante elemente ale istoriei.

Raportul, spune el, arată cât de speriat este Prigojin "de faptul că FSB [serviciile de securitate ruseşti] îl prinde pentru fraudă de evaziune fiscală (sau alte lucruri) şi cât de mult face pentru a preveni infiltrarea FSB".

Iată ce scrie Alperovitci într-o postare pe Twitter:

"Cele mai importante concluzii pe care le am din foarte interesanta poveste a Dossier Center, bazată pe dosarele scurse din labirintul de companii ale lui Prigojin, sunt:

1. Cât de speriat este de faptul că FSB îl va prinde pentru frauda de evaziune fiscală (sau alte prrobleme) şi cât de mult face pentru a preveni infiltrarea FSB-ului.

2. Obsesia lui Prigojin pentru OPSEC [Proces sistematic şi dovedit prin care adversarilor potenţiali li se pot refuza informaţii despre capacităţi şi intenţii prin identificarea, controlul şi protejarea dovezilor, în general neclasificate, privind planificarea şi executarea activităţilor sensibile - n.n.], cum ar fi folosirea telefoanelor cu sistem de operare Android personalizat pentru a construi un sistem de mesagerie securizat închis bazat pe OpenVPN, testarea cu poligraful a noilor recruţi, curăţarea continuă a reţelelor sociale ale angajaţilor.

3. Şi cum obsesia lui Prigojin pentru OPSEC a fost în mare parte neutralizată de practicile atroce de securitate IT ale companiilor sale, cum ar fi reutilizarea parolelor, trimiterea parolelor prin e-mail, rularea de sisteme de operare vechi, cum ar fi XP, care nu mai primesc actualizări de securitate, utilizarea unui furnizor occidental de găzduire VPN...".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor