Şercan, cuvinte grele: Ligia Deca duce mai departe planul de amnistiere a plagiatorilor al lui Cîmpeanu

Emilia Şercan
Emilia Şercan (Florin Chirilă/Epoch Times)
Andrei Pricopie
03.05.2023

Jurnalista Emilia Şercan a acuzat, într-o emisiune B1 TV, că ministrul PNL al Educaţiei, Ligia Deca, a continuat eforturile de amnistiere a plagiatorilor prin amendamentele susţinute la Legea Educaţiei.

Diferenţele de concepţie teoretică, experimentală sau practică, erorile materiale de citare, diferenţele de interpretare a datelor, precum şi diferenţele de opinie nu vor constitui abateri de la normele de etică, potrivit unui amendament al PSD adus la capitolul plagiat în legea învăţământului universitar, dar susţinut de Ligia Deca.

"Fac exact ce îşi doresc de câţiva ani de când acoperirea plagiatelor a devenit politică de stat în România. Doamna Deca duce mai departe cu mare succes munca domnului Sorin Cîmpeanu, care este de fapt anihilatorul principal al eticii şi integrităţii academice în această ţară, începând cu 2014 când în special pentru Victor Ponta a dat cu dedicaţie acea prevedere că plagiatorii pot renunţa la titlul de doctor. Parlamentul astăzi, susţinut de Ministerul Educaţiei, încearcă să introducă în lege o prevedere care poate să fie folosită de către comisii de etică mai puţin oneste care să poată să închidă ochii în faţa unei situaţii evidente de plagiat şi să le încadreze în categoria eroare materială. Da, există eroare materială aşa cum spunea doamna Deca, în loc de pagina 11, citez pagina 14, dar nu e nevoie de legiferare. Cred că o să ajungă doamna Deca să spună că şi bunul simţ trebuie legiferat", a explicat Emilia Şercan.

"Fukuyama" lui Bode

Jurnalista a amintit de erorile materiale din teza de doctorat a şefului MAI.

"Domnul Bode în lucrarea sa de doctorat a greşit şi a spus că centrala de la Fukuyama în loc să zică de centrala de la Fukushima, evident că este vorba despre o eroare materială. A scris de foarte multe ori cuvântul 'propri', cu un singur 'i' unde era necesar să fie dublat i-ul'", a punctat Emilia Şercan.

În acealaşi timp, jurnalista a atras atenţia că amendamentele propuse vor fi folosite de anumite comisii de etică pentru a-i scăpa pe plagiatori:

"Am convingerea ştiind cum au încercat politicieni să găsească ferestre de scăpare pentru a acoperi situaţii de plagiat că această chestiune introdusă în lege nu face decât să dea muniţie comisiilor de etică în viitor pentru a emite verdicte de neplagiat în situaţii evidente de plagiat. Am avut o situaţie de genul acesta care a fost legiferată de CNADCU care şi-a încheiat mandatul în 2020, când a avut de analizat teza de doctorat a lui Codruţ Olaru şi a ales să analizeze doar jumătate dintre lucrările indicate. Este opera şi punerea în aplicare a proiectului de amnistiere şi nesancţionare a plagiatorilor început de domnul Cîmpeanu, continuat cu succes de doamna Deca şi luat ca un fel de cupolă şi aşezat pe aceste lucruri de domnul Klaus Iohannis cu acea Românie educată".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor