Siria nu va ceda chiar dacă va avea loc "al treilea război mondial", declară un oficial sirian

Soldaţii sirieni în cartierul Jobar din Damasc, Siria, sâmbătă 24 august. Jobar a fost site-ul unui presupus atac cu arme chimice pe 21 august 2013.
Soldaţii sirieni în cartierul Jobar din Damasc, Siria, sâmbătă 24 august. Jobar a fost site-ul unui presupus atac cu arme chimice pe 21 august 2013. (AP Photo)
Epoch Times România
05.09.2013

Regimul sirian va rezista faţă de ameninţările de atac ale occidentalilor, chiar dacă ar degenera în "al treilea război mondial" şi se bazează pe ajutorul aliaţilor săi, ca Rusia şi Iran, împotriva axei Paris-Washington, a declarat miercuri Faycal Moqdad, adjunct al ministrului sirian de externe, într-un interviu în exclusivitate pentru AFP.

El a declarat, de asemenea, că Damascul a luat "toate măsurile" pentru a face faţă unui eventual atac, în contextul în care Parisul şi Washingtonul încearcă să creeze o coaliţie pentru a efectua acţiuni militare împotriva regimului sirian ca represalii faţă de un presupus atac chimic.

"Guvernul sirian nu îşi va schimba poziţia, chiar dacă are loc un al treilea război mondial. Niciun sirian nu poate sacrifica independenţa ţării sale", a spus Moqdad.

"Nu vom oferi informaţii despre modul în care va riposta Siria (...). Siria a adoptat toate măsurile pentru a riposta unei asemenea agresiuni", a mai spus oficialul sirian.

"Siria, în virtutea Cartei ONU, are dreptul să riposteze unei asemenea agresiuni, care nu are nicio justificare în dreptul internaţional", a subliniat el.

"Nimeni nu poate prezice situaţia în regiune după începutul acestei agresiuni", a avertizat Moqdad.

Preşedintele SUA încearcă să obţină o susţinere cât mai largă pentru Statele Unite, inclusiv în străinătate, în vederea unei intervenţii militare în Siria, în contextul în care Consiliul de Securitate al ONU, divizat, nu a aprobat o asemenea intervenţie.

După părerea lui Moqdad, dacă "o parte trebuie să fie pedepsită pentru nerespectarea legii internaţionale, acelea sunt Statele Unite, Franţa şi alţii".

Adjunctul sirian al ministrului de Externe a atacat violent Franţa, acuzând-o că este "aservită" Washingtonului.

"Dacă Franţa vrea să susţină Al-Qaeda şi (mişcarea) Frăţia Musulmană, aşa cum i-a susţinut în Egipt şi în alte regiuni din lume, se îndreaptă spre un eşec în Siria", a spus el.

"Franţa este total supusă politicilor americane în regiune (...), este, în prezent, aservită (Statelor Unite). Franţa merită mai mult decât atât", a adăugat Moqdad.

Adjunctul de minstru sirian a anunţat că guvernul îşi mobilizează aliaţii împotriva Washingtonului şi aliaţilor acestuia.

"Statele Unite îşi mobilizează în prezent aliaţii în vederea unei agresiuni împotriva Siriei. Cred că, la rândul său, Siria are dreptul să-şi mobilizeze aliaţii şi că aceştia să îi ofere toate tipurile de susţinere", a subliniat el, fără să vrea să ofere detalii.

"Iranul, Rusia, Africa de Sud şi ţări arabe au refuzat această agresiune şi sunt pregătite să facă faţă acestui război pe care îl vor declara Statele Unite şi aliaţii lor, inclusiv Franţa, Siriei", a afirmat Moqdad.

În opinia sa, "poziţia rusă este neschimbată. Este o poziţie responsabilă, (a unei ţări) prietene care susţine pacea", a subliniat el.

Preşedintele Vladimir Putin a cerut miercuri ca occidentalii să prezinte la ONU "probe convingătoare" în ce priveşte folosirea armelor chimice de către regimul sirian al lui Bashar al-Assad, afirmând că ţara sa este pregătită, în acest caz, să "acţioneze cel mai hotărât şi serios posibil".

În ce priveşte presupusul atac chimic care a avut loc la 21 august în împrejurimile Damascului, care s-a soldat cu sute de morţi potrivit unor ţări occidentale, el a reafirmat că Guvernul sirian "nu ar fi utilizat sub nicio formă asemenea arme, în cazul în care ele există, împotriva propriului popor".

"Aceste substanţe chimice au ajuns la terorişti (rebeli) prin Turcia; există de asemenea două kilograme de sarin provenite din Libia, care au fost confiscate", a declarat Faycal Moqdad.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor