Siria: Putin îi telefonează lui Cameron: „Nu există dovezi de raid cu arme chimice”

Preşedintele Barack Obama, 13 martie 2013
Preşedintele Barack Obama, 13 martie 2013 (MANDEL NGAN / AFP / Getty Images)

"Nu există nicio dovadă că armele chimice au fost folosite în Siria". Declaraţia aparţine preşedintelui rus, Vladimir Putin, fiind făcută într-o convorbire telefonică cu prim-ministrul britanic, David Cameron.

"Dacă ar fi confirmată vestea unui atac, a adăugat Putin, responsabilităţile ar fi şi ele neclare". Secretariatul lui Cameron a raportat cei doi lideri au convenit că orice utilizare a armelor chimice merită un răspuns serios din partea comunităţii internaţionale. Potrivit prim-ministrului britanic, nu există îndoială regimul sirian este responsabil de presupusul atac cu arme chimice, care a avut loc săptămâna trecută în apropiere de Damasc. Forţele siriene, a declarat Cameron, au refuzat să permită experţilor ONU accesul imediat la site-ul, ceea ce "sugerează au avut ceva de ascuns".

SUA a anulat unilateral întâlnirea planificată la Haga între delegaţii din Statele Unite şi Rusia pentru a revigora conferinţa internaţională de pace, amânată în mod repetat pe criza siriană, aşa-numita Genevaă 2.

Surse ale Departamentului de Stat al SUA au anunţat că şedinţa a fost de fapt amânată din cauza consultărilor în curs de desfăşurare cu privire la răspunsul adecvat la atacul cu arme chimice din Siria în 21 august - presupusul masacru efectuat de loialiştii lui Assad, cu rachete de gaz paralizant, la Ghouta în suburbiile de est de Damasc, care ar fi provocat sute de decese.

Rusia şi-a exprimat "regretul" faţă de decizia SUA de a amâna întâlnirea planificată. Vice-ministrul rus de externe Ghenadi Gatilov, care ar fi trebuit să fie unul dintre participanţii la şedinţă, a descris pe Twitter ca fiind o "nefericită" anulare, arătând că a fost o mişcare unilaterală a Statelor Unite. Discuţiile, a adăugat el Gatilov, ar fi fost "foarte utile acum că Siria este sub o posibilă intervenţie militară".

Şeful diplomaţiei americane s-a limitat să facă o declaraţie şi nu a vrut să răspundă la întrebările reporterilor. Utilizarea armelor chimice din punct de vedere moral este obscen, a spus el, nu este scuzabil şi este de necontestat. „Am văzut filme şocante, şi nu îmi iese din cap imaginea unui om care o îmbrăţişa pe fiica sa moartă. E o suferinţă pe care nu o putem uita. Armele chimice au fost utilizate în Siria, a continuat Kerry şi ştim că sistemul are capacitatea de a face acest lucru şi este determinat să elimine opoziţia din acele locuri unde a fost efectuat atacul”.

Decizia regimului de a permite accesul inspectorilor "este prea târzie pentru a fi credibilă. Preşedintele Obama o să ia o decizie informată cu privire la modul de a răspunde. El crede că cei care au făcut acest lucru trebuiesc traşi la răspundere", a declarat Kerry.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe