Siria: Regimul a atacat cu arme chimice. Se vorbeşte de 500 de victime

Siria: Oamenii se uită la un excavator care îndepărtează resturile dintr-o clădire care s-a prăbuşit după ce a fost bombardată de trupele pro-guvernamentale la 16 august 2013, în nordul oraşului sirian Alep. (FOUAD / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
21.08.2013

Zeci de oameni au fost ucişi miercuri dimineaţă în apropierea Damascului, în urma unui atac al forţelor preşedintelui Bashar al-Assad efectuat cu gaz paralizant. Nu este clară dimensiunea atacului, dar o sursă menţionată de radiodifuzorul Al-Arabiya vorbeşte de cel puţin 500 de victime.

Atacul a fost raportat şi de către activiştii din opoziţie, care confirmă faptul că informaţia a venit de la centrele medicale din regiune. Activiştii au citat-o pe Bayan Baker, o asistentă medicală de la un spital din zonă.

Observatorul sirian pentru drepturile omului raportează, de asemenea, zeci de persoane, inclusiv copii, au fost ucişi în raidul Guvernului de la Ghouta, în apropiere de capitală. Forţele armate au folosit lansatoare de rachete în zorii zilei, lovind oraşele Erbin, Zamalka, Ein Terma, precum şi Ghouta de Est. Aici, explică Observatorul, activiştii au raportat armata a folosit gaz toxic, provocând zeci de decese şi sute de leziuni. În Ghouta de Vest, forţele lui Assad au bombardat anumite zone ale oraşului Mou'adamiya. Locuitorii la rândul lor acuză armata că ar fi folosit gaz toxic.

Vestea coincide cu prezenţa în Damasc a inspectorilor ONU însărcinaţi cu misiunea, care va dura 14 zile, de a verifica utilizarea armelor chimice în zonele cele mai afectate de conflict.

Guvernul Siriei a declarat că nu are nimic de ascuns echipei de inspectori ai ONU care vor vizita ţara răvăşită de război în aceste zile. Experţii Naţiunilor Unite numiţi pentru a investiga utilizarea armelor chimice, de care ambele părţi aflate în conflict se acuză reciproc, au sosit la Damasc pentru după săptămâni de negocieri intense. Până în prezent, guvernul a autorizat trimişii ONU de a vizita satul Khan Al Assal, în partea de nord a oraşului Alep, oraşul în care există există suspiciunea cea mai mare de utilizare a armelor chimice.

Experţii Naţiunilor Unite numiţi pentru a investiga utilizarea armelor chimice, de care ambele părţi aflate în conflict se acuză reciproc, au sosit la Damasc după săptămâni de negocieri intense. Până în prezent, guvernul Damascului a autorizat trimişii ONU de a vizita satul Khan Al Assal, în partea de nord a oraşului Alep, oraşul în care există există suspiciunea cea mai mare de utilizare a armelor chimice.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor