Siria: Ultimele două locuri cu arme chimice, inaccesibile experţilor misiunii ONU-OIAC


Rebeli anti-guvernamentali în Siria.
Rebeli anti-guvernamentali în Siria. (STR / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
29.10.2013

Regimul autoritar condus de Bashar al-Assad a declarat 41 de instalaţii chimice situate în 23 de locuri, dintre care 37 au fost deja inspectate de experţii misiunii comune ONU-OIAC (Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice). OIAC a anunţat luni, într-un comunicat citat de AFP, că a inspectat 21 din cele 23 de locuri cu arme chimice declarate, cele două rămase fiind inaccesibile pentru moment din motive de securitate.

Siria a declarat de asemenea 1.300 de tone de agenţi şi precursori folosiţi în realizarea de arme chimice, precum şi 1.200 de elemente de muniţii neexplodate, reiese dintr-un raport al şefului Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), Ahmet Uzumcu, citat marţi de agenţia RIA Novosti.

Experţii ''şi-au încheiat activităţile de verificare în 21 din cele 23 de locuri declarate de către Siria'', ''cele două locuri care mai trebuie verificate n-au fost supuse inspecţiei, din motive de securitate'', precizează comunicatul OIAC.

Cele 23 de locuri trebuiau inspectate până duminică, zi în care Siria trebuia, de asemenea, să-i prezinte OIAC un program detaliat referitor la distrugerea armelor chimice care le posedă. Acest plan a fost prezentat joi de Damasc.

Misiunea ONU-OIAC este responsabilă de supervizarea distrugerii arsenalului chimic al lui Assad în baza unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, care prevede dezarmarea chimică a Damascului până la jumătatea anului 2014.

Această rezoluţie a fost adoptată în urma unui acord dintre SUA şi Rusia, iar unul din efectele care le-a avut a fost îndepărtarea ameninţării cu intervenţia militară a americanilor care a fost vehiculată după atacul chimic din 21 august în apropiere de Damasc, soldat cu numeroase victime, printre care mulţi civili. Deşi atacul a fost atribuit de SUA şi aliaţii săi regimului condus de Assad, Damascul a neagat vehement acest lucru şi a dat mereu vina pe rebeli.

Războiul intern din Siria a început în martie 2011 când au avut loc revolte interne, care au marcat debutul unui conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate lui Bashar al-Assad. Potrivit rapoartelor ONU, există aproximativ 100.000 de victime, iar peste două milioane de sirieni s-au refugiat în ţările vecine şi circa şase milioane dintre ei s-au deplasat în interiorul ţării pentru a se feri de conflict.

Conform experţilor, Siria ar dispune de peste 1.000 de tone de arme chimice, dintre care 300 de tone de gaz muştar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor